Programma

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Op 31 augustus is het jubileumjaar officieel ingeluid door koning Willem-Alexander in Terneuzen. 

In het hele land organiseren tal van partijen herdenkingen, vieringen, lesprogramma’s en tentoonstellingen. Bekijk hieronder een greep uit het programma. Vanwege het coronavirus is een deel van de jubileumactiviteiten geannuleerd of verplaatst.

Lees het laatste nieuws over 4 en 5 mei op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Bekijk het volledige programma op Tweedewereldoorlog.nl
31 augustus 2019 - Terneuzen

Start Viering 75 jaar Vrijheid

In aanwezigheid van Tweede Wereldoorlogveteranen uit diverse geallieerde landen werd de viering van 75 jaar vrijheid op 31 augustus door Z.M. Koning Willem-Alexander ingeluid met het luiden van een belboei op de kades van Terneuzen. Duizend nationale en internationale gasten werden ontvangen in het Scheldetheater, waar minister-president Rutte en gouverneur-generaal Payette van Canada een toespraak hielden. Veteranen uit de landen die hebben gestreden bij de bevrijding van Nederland stonden centraal in het programma dat werd gepresenteerd door Lisa Wade en Stefan de Walle en live werd uitgezonden door de NOS.

27 januari 2020 - Heel Nederland

Levenslicht

Op 27 januari 2020 was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om in heel Nederland stil te staan bij dit oorlogsverleden heeft kunstenaar Daan Roosegaarde, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het tijdelijke lichtmonument Levenslicht ontworpen. Het doel van dit lichtmonument was het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Op 16 januari werd het monument met een diameter van 20 meter bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – gepresenteerd in Rotterdam. Vervolgens zijn de stenen verdeeld over meer dan 170 deelnemende gemeenten.

4 april t/m 5 mei 2020 - Heel Nederland

Maand van de vrijheid

De twaalf Vrijheid-expressen die tijdens de Maand van de vrijheid door alle provincies zouden rijden kunnen gezien de huidige omstandigheden geen doorgang vinden. Ook tal van andere landelijke, regionale en lokale herdenkingen, vieringen, lesprogramma’s en tentoonstellingen die in het kader van 75 jaar vrijheid zijn ontwikkeld kunnen wellicht niet of niet op de geplande data doorgaan. Voor de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding op 4 en 5 mei wordt een vorm ontwikkeld die past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden. In overleg met lokale en regionale organisatoren, overheden, media en de Bevrijdingsfestivals, stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei de komende weken een passend programma op. .

Lees het laatste nieuws over 4 en 5 mei op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei
15 augustus 2020 - Den Haag en Rotterdam

Herdenking einde Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog eindigde op 15 augustus 1945 met de capitulatie van Japan. Om deze dag extra onder de aandacht te brengen, wordt in aansluiting op de Nationale Indië-herdenking in Den Haag een extra programma ontwikkeld. Vanuit Café Rotterdam in Rotterdam wordt een tv-uitzending gemaakt, deze staat in het teken van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, de dekolonisatie en de erfenis hiervan die tot de dag van vandaag doorwerkt in de Nederlandse samenleving. Het comité werkt voor dit programma samen met Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945, het Indisch Herinneringscentrum en de NOS.

24 oktober 2020 - Den Haag

75 jaar VN

Op 24 oktober 2020 bestaan de Verenigde Naties 75 jaar. Speciaal daarvoor wordt een groot festival georganiseerd in Den Haag, de Internationale Stad van Vrede en Recht, met 75 persoonlijke verhalen over solidariteit en samenwerking in verleden, heden en toekomst. De verhalen krijgen op uiteenlopende wijze vorm, in de theaterzalen van Den Haag en ook op straat of op bijzondere locaties. De VN-viering vormt het slotstuk van de nationale viering 75 jaar vrijheid. De organisatie ligt in handen van Humanity House, UNICEF Nederland, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Just Peace, met steun van het vfonds, de Gemeente Den Haag, het Ministerie van VWS, Fonds 1818 en de Provincie Zuid-Holland.

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.