Vrijheidsboulevard

De Vrijheidsboulevard vertelt het verhaal van de bevrijding van Zuid-Nederland en de Slag om de Schelde. Op de Scheldeboulevard vind je een lint van zeecontainers waarin zowel belangrijke militaire gebeurtenissen als persoonlijke verhalen centraal staan.

De tentoonstelling start met een korte film die je meeneemt in de geschiedenis van de Slag om de Schelde en de bevrijding van Zuid-Nederland. Hierna kun je zelf over de boulevard lopen, op ontdekkingstocht door de geschiedenis. Je bepaalt zelf waar je langer blijft staan om meer te weten te komen over wat er zich heeft afgespeeld.

In de containers zijn exposities te zien die dieper ingaan op een deel van het verhaal. Deze zijn ingericht door vele partners: musea en diverse organisaties uit Zeeland, de betrokken provincies, ambassades van de geallieerde landen en het ministerie van Defensie.

De boulevard is ingedeeld in de regio’s die zoveel mogelijk chronologisch het verhaal van de bevrijding weergeven: D-day/Antwerpen, Limburg en Gelderland, Oost-Zeeuws-Vlaanderen, West-Zeeuws-Vlaanderen, Brabant, Beveland en Walcheren.

Per regio komen de gebeurtenissen aan bod, maar ook wat de gevolgen van de strijd waren voor de bevolking en welke geallieerden hierbij betrokken waren. Aan het einde van de Vrijheidsboulevard kijken we naar de toekomst: in een speciaal gebouwde studio van Omroep Zeeland worden vrijheidsverhalen van toen en nu gedeeld.

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

De Start viering 75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Privacy

Vier je vrijheid

Bestel hier de vrijheid-pin.

Ja, ik wil de pin bestellen