Vrijheidshuis

Bioscoop CineCity is voor de gelegenheid omgedoopt tot Vrijheidshuis. De hele dag door zijn er voorstellingen, films en (boek)presentaties.


Officiele opening door minister van Defensie Ank Bijleveld

Het Vrijheidshuis wordt om 11.00 uur officieel geopend door minister van Defensie Ank Bijleveld. Na een korte toespraak gaat de minister in gesprek met veteranen over wat zij gedaan hebben voor de vrijheid: “Onze vrijheid rust op de schouders van dappere, vaak jonge mannen en vrouwen, die zich toen maar ook vandaag de dag inzetten om onze vrijheid te beschermen.”

Tijd: 11.00-11.30 uur

Locatie: zaal 2

Documentaire About Freedom 

De Nederlander Jaap Rus ontmoet de Syriër Hussam Eesa aan de keukentafel. Zij herkennen in elkaars ogen en in elkaars verhalen de ervaringen die zij ieder in andere tijden en andere plekken op de wereld opdeden. Verhalen over angst, moed en vriendschap. Beiden kwamen in verzet tegen een regime van onderdrukking. Jaap spioneerde voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 75 jaar geleden. Hussam was actief in een illegaal netwerk van burgerjournalisten in Raqqa, Syrië van 2012 tot 2015. In 2015 vluchtte hij naar Europa. Hussam: "Je kiest zelf of je vrij wilt zijn of passief wilt blijven. Het is aan jou."

Tijd: 11.30-12.00 uur
Locatie: zaal 

Kidscollege Dieuwertje Blok

Na een succesvolle eerste reeks Vrijheidscolleges voor kinderen in april 2019, geeft presentator Dieuwertje Blok meerdere colleges in het land. Zo ook op 31 augustus in het Vrijheidshuis. Presentator Dieuwertje Blok (1957) is al decennia een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland. Van Sinterklaasjournaal tot De Wereld Draait Door. Het thema vrijheid loopt als een rode draad door haar leven. Haar moeder was Joods en haar oma was de internationaal bekende kleinkunstenares Stella Fontaine. Beiden wisten tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere familieleden werden vermoord in concentratiekampen Sobibor en Auschwitz.

Dit Vrijheidscollege is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar. Let op: voor dit college moet je je van tevoren opgeven via deze link.

Tijd: 12.30-13.15 uur
Locatie: zaal 2

Boekpresentatie De luchtoorlog boven Zeeland, deel III: Zeeuws-Vlaanderen

Het gevaar kwam uit de lucht. Dit is wellicht de beste omschrijving voor de situatie op het eiland Noord-Beveland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals meer eilanden in het Zeeuwse-Zuid-Hollandse deltagebied, lag het eiland voor de geallieerden in de aan- en terugvliegroute naar bezet gebied en Duitsland. Als gevolg hiervan waren er diverse vliegtuigcrashes op en nabij het eiland, waarbij onder de bemanningen slachtoffers te betreuren waren. Het boek De luchtoorlog boven Zeeland, deel I: Noord-Beveland (april, 2017) beschrijft deze voorvallen.

Op 15 april 2020 wordt De luchtoorlog boven Zeeland, deel III: Zeeuws-Vlaanderen uitgebracht. Net als deel II Schouwen-Duiveland in twee boeken. De auteurs Wim de Meester en Kees Stoutjesdijk geven een speciale boekpresentatie.

Tijd: 14.00-14.30 uur
Locatie: zaal 2

Lezing Lotte Bergen I Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC)

Op woensdag 20 september 1944 werd Terneuzen bevrijd. De Joodse inwoners van Terneuzen maakten deze bevrijding niet mee. Zij waren op 24 maart 1942 via Middelburg naar Amsterdam en van daaruit naar doorgangskamp Westerbork gedeporteerd om uiteindelijk te worden vermoord in Auschwitz of Sobibor. Bewaard gebleven documenten tonen aan hoe de burgemeester van Terneuzen aan de deportatie van zijn Joodse medeburgers heeft meegewerkt.

Drs. Lotte Bergen, werkzaam bij het Etty Hillesum Onderzoekscentrum in Middelburg, geeft een lezing over de geschiedenis van Terneuzen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijd: 14.30-15.00 uur
Locatie: zaal 2

Klokhuis Meet Up

Als Nederlandse primeur én pilot organiseren televisieprogramma Het Klokhuis en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland samen een Meet Up rond het thema ‘vrijheid van angst’.

In exact één uur praten kinderen tussen de 10 en 13 jaar met drie deskundigen over het thema ‘Vrijheid van angst’. Tussendoor worden er beelden getoond. Het gesprek wordt geleid door Klokhuispresentator Janouk Kelderman. Kinderen die mee willen doen aan de Meet Up kunnen zich voor 30 augustus opgeven via klokhuis@dezb.nl. Er zijn maximaal 50 plaatsen.

Tijd: 14.45-15.45 uur
Locatie: Bovenbar

Film Against All Odds - Ondanks Alles 

De Canadese infanterie in De Slag om de Schelde: een film van Cliff Chadderton (1919-2013). Hij was in 1944 commandant van een eenheid van de Royal Winnipeg Rifles die deel uitmaakte van het 3e Canadese leger. Bij de Slag om het Leopoldkanaal verloor hij zijn rechteronderbeen. Na de oorlog was hij werkzaam voor de organisatie War Amputations waarvoor hij in 1987 deze film maakte.

In de film gaat hij terug naar plaatsen waar de Canadezen in oktober/november 1944 vochten voor het vrijmaken van de Scheldemonding. Zij werden geconfronteerd met Duitse troepen die zowel in aantal als in gevechtskracht veel sterker waren dan verwacht.

Tijd: 16.15-17.30 uur
Locatie: zaal 2

Theatervoorstelling Oorlogsgeheimen

Oorlogsgeheimen is een intieme theatervoorstelling die kinderen, jong volwassenen en ouderen verbindt en bij het publiek een enorme indruk achterlaat. Het bekroonde jeugdtheaterstuk naar het boek van Jacques Vriens gaat over geheimen, helden en angsten. Over vriendschap, liefde en herinneringen. De productie zal in Zeeland maximaal tien keer te zien zijn. In ieder geval twee voorstellingen tijdens het nationaal startmoment voor de viering van 75 jaar vrijheid op 31 augustus in Terneuzen. Let op: voor deze voorstelling moet je je van te voren opgeven via deze link.

Tijd: 13.45-14.45 uur en 16.15-17.15 uur 
Locatie: zaal 2

Boekverkoopkraampjes

Van 11.00 tot 17.00 uur zijn diverse boeken over de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Schelde verkrijgbaar in het CineCafé. Ook de auteurs zullen aanwezig zijn om te signeren en met bezoekers in gesprek te gaan. 

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

De Start viering 75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Privacy

Vier je vrijheid

Bestel hier de vrijheid-pin.

Ja, ik wil de pin bestellen