Vrijheidsplein

Het Vrijheidsplein is het kloppend hart op 31 augustus. De hele dag kun je genieten van een muziekprogramma op het podium. Rond 15.30 uur vindt op het podium de officiële opening plaats van het lustrumjaar.  

Z.M. Koning Willem-Alexander en H.M. Koningin Máxima onthalen de veteranen van toen samen met Z.M. Koning Filip en H.M. Koningin Mathilde van België om 15.30 uur aan de oever van de Schelde. Zij worden geëerd met saluutschoten vanaf een internationale vloot van elf marineschepen en het aansteken van vuurschalen door de aanwezige regeringsvertegenwoordigers.

De vlootparade bestaat uit de volgende schepen: Zr. Ms. Evertsen, Mahu, Naaldwijk, Bernisse en Zeefakkel uit Nederland, BNS Louise Marie uit België, ORP Poznan uit Polen, HMCS Sint John’s uit Canada, HMS Grimsby uit het Verenigd Koninkrijk, FS La Motte-Picquet uit Frankrijk en USS Ramage uit de Verenigde Staten.

Programma
 

11.00 - 11.30 uur JP & Lonneke de Klerk
11.30 - 11.40 uur DanZee
11.40 - 12.10 uur The Norwegian Naval Forces’ Band
12.15 - 12.35 uur Lavinia Meijer
13.05 - 13.50 uur Maan
14.50 - 15.10 uur Isabel Provoost
15.30 - 16.00 uur Officiële opening 75 jaar vrijheid
16.00 - 16.45 uur Roel van Velzen
17.15 - 18.00 uur Ben Caplan
18.30 - 19.20 uur Splendid
19.20 - 20.00 uur Frank van der Lende en AAF

MAAN

Zangeres Maan won in 2016 The Voice of Holland. Sindsdien zit haar carrière in een stroomversnelling. Ze is bekend van de hits Blijf bij mij met Ronnie Flex en Hij is van mij met Tabitha en Kriss Kross. Hiervoor ontving ze meerdere gouden platen en werd bekroond met verschillende awards. In 2018 trad ze op tijdens 5 mei-concert op de Amstel. Dit jaar stond MAAN als Ambassadeur van de Vrijheid op de podia van de Bevrijdingsfestivals in Overijssel, Drenthe, Zeeland en Limburg. Voorafgaand aan het optredens had MAAN een bijzondere ontmoeting met een Afghanistanveteraan. 

Roel van Velzen

Roel van Velzen is sinds hij in 2006 de hitlijsten bestormde met Baby Get Higher niet meer weg te denken uit de Nederlandse popscene. De zanger en pianist won een Gouden Harp, 3FM award en diverse andere prijzen. Ook was hij coach in The Voice of Holland, waar zijn pupil Ben Saunders het eerste seizoen won, en maakte hij verschillende succesvolle theatertours. Als Ambassadeur van de Vrijheid speelde hij in 2008 op de verschillende Bevrijdingsfestivals. In 2017 trad hij op bij het 5 mei-concert op de Amstel.

Frank van der Lende

Frank van der Lende is bekend als presentator bij radio 3FM. Van maandag tot en met donderdag presenteert hij zijn dagelijkse avondshow De Bende van Van Der Lende. Als Ambassadeur van de Vrijheid reisde hij in 2017 samen met zijn oma Jacqueline Turfkryer langs Bevrijdingsfestivals om haar oorlogsverhaal te vertellen. Zijn oma heeft in de Tweede Wereldoorlog in verschillende concentratiekampen gezeten. Hij ziet het als kleinkind van een Holocaustoverlevende als zíjn taak om de verhalen over de oorlog levend te houden.

Lavinia Meijer

Harpiste Lavinia Meijer laat zowel in het klassieke repertoire als in de hedendaagse muziek onvermoede kanten van haar instrument zien. Toen ze negen jaar was leerde ze harp spelen. Lavinia werd geboren in Zuid-Korea en werd toen ze twee jaar was geadopteerd door Nederlandse ouders. In een solovoorstelling verweefde ze persoonlijke verhalen met muziek vanaf de jaren zeventig tot nu. Lavinia werkte samen met artiesten zoals Philip Glass, Iggy Pop, Ludovico Einaudi en Laurie Anderson en is geboeid door veranderingen binnen de kunst. Dit jaar trad Lavinia als een van de solisten op bij het 5 mei-concert op de Amstel.

Isabel Provoost

Zangeres Isabel Provoost deed op veertienjarige leeftijd mee aan de The Voice Kids en later aan The Voice of Holland. Beide keren bereikte zij de finale. Inmiddels treedt ze regelmatig op met als hoogtepunt Concert at Sea waar zij een duet zong met Bløf. Afgelopen najaar trad ze op met haar eigen theatervoorstelling This is Me en speelde ze op verschillende festivals waaronder Bevrijdingsfestival Zeeland, Vestrock en Klomppop.

Ben Caplan

Ben Caplan is een Canadese folkmuzikant. Zijn muziek omschrijft hij als een combinatie van gospel, modern folk en dark cabaret. Met zijn rokerige stem wordt hij vaak vergeleken met Tom Waits. In zijn laatste werk, een zelfgeschreven muzikaal toneelstuk, vertelt hij over een liefdesverhaal tussen twee immigranten: A Refugee Love Story. Afgelopen jaar stond hij maar liefst zeven weken op Broadway. Momenteel tourt hij door Europa en Amerika en werkt hij aan een nieuw album.

The Norwegian Naval Forces’ Band

The Norwegian Naval Forces’ Band is een professioneel militair orkest uit Noorwegen. Het orkest bestaat uit 27 muzikanten en vormt een veelzijdig muzikaal ensemble. De musici verzorgen muziek bij militaire ceremonies en treden op voor algemeen publiek. De muzikanten spelen uiteenlopende genres, van traditionele blaasmuziek, tot jazz, pop, rock en hedendaags klassiek. In 2008 ontvingen ze de Performer Award van de Noorse Society of Composers. In Terneuzen zal een tiendelig brass ensemble aangevuld met drums en percussie optreden.

Splendid

Splendid is al jaren een bekende band in Europa. De band speelde onder andere op Lowlands, Parkpop, Concert at Sea, Reeperbahn (DE), Sziget (HU) en Trafalgar Square (EN). Frontman Pat Smith zweept het publiek op en heeft met Sicco van Grieken (gitaar), Bart Kerckhoff (bas) en Sven van Wijk (drums) als ritmesectie een ijzersterke basis. De twee blazers Jort en Bart Goderie brengen samen met Bart Janssen (keys) de melodie tot leven.

JP & Lonneke de Klerk

Jan Piet de Klerk is een singer-songwriter uit Middelburg. In 2017 bracht hij zijn eerste solo-album uit genaamd Old Cold Church Road, oftewel Koudekerkseweg; de Middelburgse straat waar DeKlerk al jaren woont. Als frontman van JP & The Seeger Session Band vierde hij van 2010 tot 2018 successen in binnen- en buitenland; hij blijft met zijn soloalbum letterlijk en figuurlijk dicht bij huis. Hoewel de thematiek van de Engelstalige teksten veelal Nederlands, Zeeuws of Middelburgs is, klinkt de muziek onmiskenbaar Amerikaans. JP DeKlerk treedt op met een vaste begeleidingsband en met zijn dochter Lonneke als backing vocalist.

DanZee

Zo’n 150 dansers, afkomstig van 9 verschillende dansscholen uit heel Zeeland voeren een choreografie van Marjon van Grunsven uit. De choreografie is speciaal voor vandaag geschreven in opdracht van de Stichting DanZee i.s.m. ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

De Start viering 75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Privacy

Vier je vrijheid

Bestel hier de vrijheid-pin.

Ja, ik wil de pin bestellen