Uitgaven 75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheid-boek

In 75 jaar vrijheid vertellen 75 bekende en minder bekende Nederlanders hun verhaal over oorlog en vrijheid. 75 persoonlijke portretten van Nederlanders uit elk geboortejaar sinds 5 mei 1945, allen geboren in vrijheid maar elk met hun eigen familieverhaal over oorlog.

75 jaar vrijheid is een indringende viering van de vrijheid, een kleurrijk jubileumboek met fotografie van Bert Teunissen vormgegeven door KesselsKramer. Het boek is verkrijgbaar in de (online) boekhandel.

Jubileumpostzegel

PostNL geeft ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid een postzegelvel uit in twee ontwerpen, geïnspireerd door de 75 persoonlijke portretten. In het eerste ontwerp is het portret opgenomen van Jan van der Linden, geboren op 5 mei 1945. In het tweede ontwerp staat in dezelfde stijl een portret van de zwangere Yvette Hartman-Mercier. De geboorte van haar zoon is uitgerekend op 5 mei 2020. De twee data staan op de postzegels, met de vermelding ‘geboren in vrijheid’.

Het postzegelvel 75 jaar vrijheid telt zes postzegels in twee verschillende ontwerpen met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn sinds 4 april verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via de website van PostNL.

Herdenkingsmunt

In opdracht van het ministerie van Financiën slaat de Koninklijke Nederlandse Munt op 5 mei a.s. het 75 jaar vrijheid Vijfje. Kunstenaar Marijke van Warmerdam is de ontwerper van het 75 jaar vrijheid Vijfje. Zij liet zich inspireren door de feestelijke sfeer die 75 jaar vrijheid met zich meebrengt en heeft daarom een vrolijk lint verwerkt op zowel de voor- als de keerzijde van de munt.

De eerste officiële Nederlandse herdenkingsmunt van 2020 evenals een aantal andere verzamelmunten en accessoires, zijn sinds 4 april te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Oranjevaasje

In 2019 onthulde Royal Leerdam Crystal het eerste Oranjevaasje met als thema ’75 jaar vrijheid’ uit een serie van twee die ontworpen is door H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme. Het tweede vaasje is op 4 april op gepaste wijze gepresenteerd en is in beperkte oplage te koop.

“Nu onze fysieke vrijheid deze dagen wordt beperkt, voor de gezondheid en veiligheid van ons allemaal, ben ik me nog bewuster van onze vrijheden en hoe bijzonder die zijn; de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof, de vrijheid om zonder geweld te leven” aldus H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme. Lees meer over het Oranjevaasje op de website van Royal Leerdam Crystal.

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.