De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid

“Ik ben blij dat mijn zoon in vrijheid wordt geboren”

“De geboorte van mijn zoon zal een hoogtepunt zijn voor onze familie. Precies 75 jaar na de bevrijding, in mei 2020, zal zijn leven beginnen. Hij zal weten wie zijn vader is. In tegenstelling tot zijn opa Ron, mijn schoonvader, die de Canadese soldaat die hem verwekte, nooit gekend heeft”, zegt zijn aanstaande moeder Yvette Hartman-Mercier.

“De grootmoeder van mijn man leerde tijdens de bevrijding in mei 1945 een Canadese soldaat kennen. Ze was jong en leefde in de roes van de bevrijding. Toen bleek dat ze zwanger was, beloofde de Canadees dat hij terug zou komen, maar ze heeft hem nooit meer gezien.

Toen mijn schoonvader Ron 2 jaar was, leerde zijn moeder een andere man kennen met wie ze trouwde en nog een dochter en twee zoons kreeg. De jonge Ron beschouwde hem als zijn vader. Later heeft hij zijn moeder eens gevraagd: ‘Hoe kunnen jullie elkaar pas hebben ontmoet toen ik 2 jaar was?’ Zij heeft hem toen verteld dat zijn vader een Canadese soldaat was. Verder werd daar niet over gesproken.

Ron heeft één keer navraag gedaan naar zijn vader. Hij had gelezen dat 37 Canadezen zijn woonplaats IJmuiden hadden bevrijd. Eén van die 37 zou zijn vader kunnen zijn. Omdat Ron alleen de voornaam van zijn vader wist, strandde zijn zoektocht al snel. Daarna stopte hij met zoeken. Die Canadees had per slot van rekening nooit meer iets van zich laten horen.

Ron heeft een progressieve spierziekte. Hij zit in een rolstoel en kan zijn benen niet meer gebruiken. Dat maakt hem afhankelijk. Toch is hij niet somber. Hij zegt altijd: er zijn ergere dingen. Ron vindt het geweldig dat we in vrijheid leven en zou niet in een ander land willen wonen.

Ik ben blij dat mijn zoon, in tegenstelling tot zijn grootvader, weet wie zijn vader is. Hij weet waar hij vandaan komt en hij mag worden wie hij wil zijn. Ik ben ook blij dat hij in vrijheid wordt geboren. Straks, als hij groter is, kan hij buiten spelen zonder steeds achterom te moeten kijken of bang te zijn dat hij opgepakt wordt.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.