De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Ysze leeft 10 jaar in vrijheid

“Oma Rie naaide boodschappen in handdoeken”

De overgrootmoeder van Ysze Hoekstra (10) is de verzetsheldin Marie Blommaart. Op haar 99ste lobt ze nog met gemak een voetbal over hem heen.

“Mijn overgrootmoeder Marie Verbraeken-Blommaart, die ik oma Rie noem, was een soort verzetsstrijder. Ze werd er door haar ouders op uitgestuurd om verzetskrantjes rond te brengen. Ze wist niet wat erin stond. Later bleek dat ze van een verzetsclub kwamen die ook treinen opblies.

Mijn overgrootmoeder is door de Duitsers in de gevangenis opgesloten. Daar had ze een raam met tralies, de wc was een soort ijzeren prullenbak en ze droeg blauwwitte kleren. Oma Rie hielp vaak in de wasserette. Daar naaide ze boodschappen in handdoeken, zoals: ‘Hoi mam, het gaat goed met me.’ De man die de handdoeken uit de wasserette meenam, leverde ze bij haar ouders af. Hij nam dan weer brieven van thuis mee terug.

Oma Rie komt best vaak met de auto naar ons toe. Ze is 99 jaar en doet nog aan fitness. Ik was een keer bij mijn opa aan het voetballen, toen oma Rie kwam kijken. Ik passte de bal naar haar en zij lobde hem zo over mij heen. Dat was supergrappig.

Oma Rie vertelt vaak over de oorlog. Dat is voor haar een soort bevrijding. Ze mocht het er de eerste jaren na de oorlog van haar ouders niet over hebben. Die zeiden: ‘Laat het achter je.’

Ik weet niet wat ik gedaan zou hebben in de oorlog. Als ik in het verzet was gegaan, had ik opgepakt of doodgeschoten kunnen worden. Misschien had ik het wel gedaan als het Nederland zou helpen. Of als het van mijn ouders had gemoeten. Ik mag best veel. Veel meer dan ze in de oorlog mochten, denk ik. Ik mag voetballen en kan sporten. In de oorlog moesten kinderen de schuilkelder in omdat er bommen gegooid werden. Je kon zelfs in de gevangenis terechtkomen als je deed wat je wilde.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.