Michael leeft 11 jaar in vrijheid

“Ik hoop dat ik later in een woonwagen kan wonen”

Michael Schmidt (11) woont met andere Sinti in een woonwagenkamp. Afgelopen zomer bezocht hij met zijn ouders Auschwitz, waar de grootouders van zijn oma zijn vermoord.

“Ons bezoek aan Auschwitz was spannend en heel naar. Het was alsof ik zelf naar het kamp was gebracht. Mijn betovergrootmoeder en -vader zijn daar vermoord. We zagen foto’s in Auschwitz waar zij op stonden.

Mijn vader heeft met andere familieleden een krans gelegd bij het monument op de Dam in Amsterdam om Sinti en Roma te herdenken die zijn omgekomen in de oorlog. Ik denk bij de twee minuten stilte aan de mensen die naar het kamp werden gebracht – hoe ze zich gevoeld moeten hebben. Mijn familie is opgepakt omdat de Duitsers dachten dat Sinti en Roma stalen, maar dat was helemaal niet waar. Ze probeerden te vluchten of zich, net als Anne Frank, te verstoppen, maar werden vaak gevonden door de Duitsers en soms verraden. Ik vind dat verschrikkelijk.

Vrijheid is voor mij dat je kan doen wat je wilt en dat je je niet opgesloten voelt. Ik woon in een woonwagenkamp met 37 woonwagens. Ik vind het daar leuk. Als ik op kamp ben, loop ik zo even bij familie of vrienden naar binnen zonder een afspraak te hoeven maken. En als ik naar buiten ga, kom ik altijd iemand tegen met wie ik kan spelen.

Vrijheid is ook dat je mag kiezen waar je woont. Helaas mogen wij niet kiezen waar onze wagen staat. De gemeente probeert ons in een huis te laten wonen, dat vind ik erg. Het is alsof wij wel de cultuur van de mensen bij de gemeente moeten respecteren, maar zij dat niet bij ons hoeven te doen. Dat is ongelijk. Mijn vader doet veel moeite om ervoor te zorgen dat Sinti-reizigers in een wagen kunnen blijven. Ik hoop dat ik later nog in een woonwagen kan wonen.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.