De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Hakim leeft 12 jaar in vrijheid

“Als ze bang waren, gingen ze voetballen of muziek maken”

Hakim Radwan (12) mocht in 2019 de 5 mei-kinderlezing houden, waarin hij vertelde wat vrijheid voor hem betekent. Geloven wat je wilt bijvoorbeeld.

“Ik deed mee aan de 5 mei-kinderlezing omdat ik het belangrijk vind dat we vrijheid blijven vieren en de Tweede Wereldoorlog herdenken. Ik heb veel vrienden die gevlucht zijn uit landen waar ze niet vrij zijn. Als ze bang waren, gingen ze dingen doen die ze leuk vonden, zoals voetballen of muziek maken. Daardoor voelden ze zich beter en vrij. In de kinderlezing heb ik verteld dat iedereen zijn eigen vrijheid heeft. Soms moet je alleen even zoeken voor je jouw vrijheid vindt.

Sommige mensen denken dat moslims geen vrije godsdienst hebben, maar ik zie dat anders. Ik vind het fijn dat ik moslim ben, ook al vinden andere mensen dat minder prettig. In Nederland mag je gelukkig geloven wat je wilt. Als wij met de familie van mijn moeder – mijn grootouders, ooms, tantes, neven en nichten – aan tafel zitten, zijn we met moslims, katholieken, gereformeerden en niet-gelovigen. Dat gaat altijd goed. Mijn vader komt uit Egypte, daar woont ook veel familie. Het is er altijd heel gezellig. We delen alles; als de eettafel te klein is, pakken we een plastic kleed zodat we met zijn allen op de grond kunnen eten.

Ik luister graag naar de verhalen van mijn Nederlandse opa en oma over de Tweede Wereldoorlog. De vader van mijn oma was tijdens de mobilisatie gelegerd op de Grebbeberg. Toen Schiphol gebombardeerd was, wist hij niet hoe het met zijn gezin ging. Zijn vrouw zat met hun drie kinderen op hun boerderij tussen Amsterdam en Haarlem. Dat maakte hem zo bang dat hij in één nacht al zijn haar verloor, tot zijn wenkbrauwen aan toe. Dat je zo bang kan zijn, heeft veel indruk op me gemaakt.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.