De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Daniel leeft 13 jaar in vrijheid

“Ik vraag me vaak af of ik in het verzet zou durven gaan”

De oma van Daniel van Cleef (13) deed verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij vertelde haar verhaal op zijn school toen hij in groep 8 zat. Hij verbaast zich altijd over wat er toen allemaal gebeurde.

“Mijn oma heeft op mijn basisschool verhalen over de oorlog verteld. De kinderen hingen aan haar lippen. Echt. Er werd maar doorgevraagd en zelfs de drukste kinderen waren stil. Ze had granaatscherven bij zich die we mochten doorgeven. Ze vertelde dat ze op straat liep toen het luchtalarm ging. Ze ging snel een portiek in om te schuilen toen er granaten ontploften. Later, toen ze die scherven wilde oppakken, heeft ze haar vingers verbrand. Zo heet waren ze.

Iedere dinsdagavond ben ik bij mijn oma en dan vertelt ze vaak een verhaal over de oorlog. Ik verbaas me altijd over wat er allemaal gebeurde. Zo stond er iemand voor de deur die de NSB-krant Volk en Vaderland wilde verkopen en ze durfde geen nee te zeggen. Je kon dus niet eens zelf kiezen welke krant je wilde lezen!

Mijn oma vertelde dat ze gevraagd werd om verzetswerk te doen en dat deed ze gewoon. Ze was koerierster. Ik vraag me vaak af of ik in het verzet zou durven gaan. Ik ben geen held. Ik zou niet mijn buren verraden als ze Joods zijn, maar ik zou ook niet het spoor opblazen zodat er geen Joden meer vervoerd kunnen worden, bijvoorbeeld.

Mijn opa was Joods en hij heeft ondergedoken gezeten. Dat was voordat hij mijn oma leerde kennen. Hij zei tegen zijn ouders: ‘Ik ga onderduiken, dat moeten jullie ook doen.’ Dat hebben ze niet gedaan. Toen mijn opa terugkwam, woonden er andere mensen in zijn ouderlijk huis. Hij ging naar een vriendin toe en zei: ‘Ik heb helemaal niets meer.’ De moeder van die vriendin zei toen: ‘Doe dan je jas maar uit.’ Die zin is mij heel erg bijgebleven.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.