De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Zwaantje leeft 14 jaar in vrijheid

“Baka voelt zich Joegoslavisch, haar zus juist Kroatisch”

De overgrootvader van Zwaantje Kraaipoel (14) was tijdens de Tweede Wereldoorlog legerarts voor de Joegoslavische partizanen. In 1957 kwam hij naar Nederland. Omdat hij geen lid wilde worden van de Communistische Partij, was hij niet meer welkom in zijn eigen land.

“Mijn oma – we noemen haar baka (dat is Joegoslavisch voor oma) – was 10 jaar toen ze met haar zusje en moeder op bezoek naar Nederland kwam, omdat haar vader hier als arts werkte. Het verhaal gaat dat ze alleen een koffer met zomerjurkjes en een knuffel mee had. In Joegoslavië hadden ze tegen haar vader gezegd: ‘We hebben je hier nodig. Als je nu niet komt, kom dan maar nooit meer.’ In Nederland had hij net een verlenging van zijn contract getekend, dus zijn ze hier gebleven en konden ze niet meer terug.

Ik zie baka veel omdat ze elke twee weken op mijn jongere zusje en broertje past, maar ze vertelt niet veel over vroeger. Ik heb gehoord dat haar vader na de Tweede Wereldoorlog nachtmerries en angstaanvallen had, maar daar heeft zij nooit met hem over gepraat. Voor mijn oma was de oorlog in Joegoslavië in de jaren negentig heel moeilijk. Als we daar over beginnen, gaat ze huilen. Dat vind ik moeilijk om te zien, ik ga er dan niet op door.

Ze vertelt dus niet veel, maar elk jaar met Kerstmis komt het boven als ze met haar zus bij ons thuis komt. Baka voelt zich Joegoslavisch en is nooit meer teruggegaan, terwijl haar zus zich juist Kroatisch voelt en het land een paar keer per jaar bezoekt. Ieder kerstdiner gaat de discussie hierover. Er zal nooit een moment komen dat ze elkaar gelijk gaan geven.

Ik heb verder niet veel met Kroatië, ik krijg de cultuur niet echt mee. Ik spreek de taal niet en we zijn er nooit geweest. Mijn zusje Femmetje toont wel interesse en wil nu de taal leren en samen koken met baka. Door baka denk ik wel na over vrijheid. Ik hoefde op mijn tiende niet naar een ander land te verhuizen. Ik kan zo de stad in fietsen naar vriendinnen en over alles praten. Dat is voor mij vrijheid.”


Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.