De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Ted leeft 16 jaar in vrijheid

“Misschien had ik wel hetzelfde gedaan”

Ted van de Ven (16) legde met haar oma Koosje van de Ven (93) een krans voor alle omgekomen burgers tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Koosje hielp als 17-jarig meisje het verzet in het Limburgse Kronenberg.

“Mijn oma woonde in een afgelegen boerderij aan de rand van het bos in Kronenberg. Daar zaten Engelse piloten en een Duitse deserteur ondergedoken. Ze hadden een soort hok voor ze gebouwd. Er zaten meer mensen in dat bos ondergedoken, die werden soms ook naar dat hok verplaatst als het te riskant werd op een andere onderduikplek. Mijn oma bracht ze eten en drinken. Daarvoor moest ze langs het afweergeschut, een kanon en zoeklicht langs de bosweg.

Mijn oma was toen ongeveer net zo oud als ik nu. Ze dacht er niet bij na, maar deed het gewoon. Misschien zou ik dat ook wel gedaan hebben. Mijn oma zag misschien het gevaar niet. Als ze nu denkt aan wat er fout had kunnen gaan, wordt ze heel onrustig.

Eén keer is het echt bijna mis gegaan. Mijn oma wilde op een zondagochtend kerkgangers in haar dorp waarschuwen voor een razzia. Een Duitser had dit in de gaten en zette een geweer tegen haar hoofd. Als hij had doorgezet, was ze er niet meer geweest.

Ik was erg onder de indruk toen ik als 12-jarig meisje van mijn ouders hoorde dat oma het verzet had geholpen. Ik kan me niet voorstellen dat anderen zeggen hoe je moet leven en dat je wordt opgepakt als je niet gehoorzaamt. Vrijheid is voor mij leven zonder angst en zonder dat iemand je voorschrijft hoe je moet leven. Ik ben heel vrij opgevoed, mag zijn wie ik wil en geloven wat ik wil. Dat vind ik heel belangrijk.

Mijn oma noemt zichzelf een kleine schakel, maar ik vind haar heel moedig. Ze is nog steeds erg ondernemend. Ze rijdt auto en gaat naar de bruiloft van een van haar kleinkinderen in Turkije. Ze vindt het belangrijk dat het verhaal over de Tweede Wereldoorlog wordt doorverteld. Daarom vroeg ze mij als haar jongste kleinkind om met haar de krans namens het verzet te leggen. En vindt ze het fijn dat ik dit verhaal vertel.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.