Zoë leeft 17 jaar in vrijheid

“Mijn opa houdt niet van oud en nieuw, vanwege al die knallen”

De opa van Zoë Alfons (17) was tijdens de Eerste Golfoorlog in Irak en is onder andere naar Cambodja geweest. In 2018 legden ze tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam samen een krans voor omgekomen militairen en koopvaardijpersoneel.

“Mijn opa houdt niet van oud en nieuw, vanwege al die knallen. Dat vindt hij niet fijn, dus dan wil ik niet doorvragen over hoe het op zijn missies was. Hij vertelt ons wel over de leuke dingen, over grapjes die hij met zijn collega’s maakte. Omdat ik niet van melk houd, plaagt hij me vaak en zegt: ‘Wij waren dolblij als we een glas melk kregen!’

Toen we kleiner waren gaf hij ons soms stickers of posters en dan vertelde hij daar iets over. Mijn broertje heeft een keer een echte veldfles van hem gekregen, daar was hij heel blij mee.

Mijn moeder heeft me verteld dat zij vroeger vaak heel lang niets van haar vader hoorde. Dat lijkt me heel moeilijk. Ze schreven wel brieven, maar die deden er heel lang over. Er waren natuurlijk geen mobiele telefoons of sociale media, dus ze kon ook niet zien waar hij was en of hij nog leefde.

Als ik aan de bevrijding denk, dan denk ik vooral aan de dag dat ik met mijn opa de krans heb gelegd en mocht vertellen dat hij voor onze vrijheid heeft gevochten. We gingen eerst oefenen en daarna kregen we een heel chic diner met allerlei eten dat we anders nooit krijgen. Daarna gingen we naar de Nieuwe Kerk en naar de Dam. Eerst legden de koning en de koningin een krans en daarna wij. Na afloop heb ik kort met koningin Máxima gepraat. Dat was heel bijzonder. Hoeveel mensen kunnen dat zeggen, dat ze met de koningin gepraat hebben?”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.