De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Maureen leeft 19 jaar in vrijheid

“Wij kunnen nu in vrijheid leven omdat anderen zich daarvoor hebben ingezet”

Maureen de Witte (19) was in 2019 de winnaar van de poëziewedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’. Ze mocht haar gedicht ‘Eén keer vaker’ voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

“In mijn gedicht heb ik het over de foto van mijn opa in uniform. Dat gaat niet over mijn eigen opa, die heb ik nooit gekend en er zijn niet veel verhalen over hem bekend. Ik heb me ingeleefd in mensen die wél een familieverhaal hebben en een foto die daar aan herinnert. Daarna heb ik het persoonlijke groter gemaakt door er een algemene boodschap aan toe te voegen, namelijk dat we de herinnering levend moeten houden.

Ik vond het altijd al interessant om over de oorlog te lezen en heb veel respect voor de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. De musical Soldaat van Oranje spreekt me ook erg aan, dat gaat ook over de keuzes die mensen maken. Zou ik het lef hebben gehad om in het verzet te gaan? Het is heel makkelijk om nu te zeggen dat je het goede zou hebben gedaan, maar daar heb je geen weet van.

Tijdens een herdenking is het mooi om stil te staan bij al deze mensen die in verzet kwamen. Ik schrijf ook: ‘Eén keer vaker denken aan die verleden tijd’, en dat het eigenlijk geen verleden tijd is. Wij kunnen nu in vrijheid leven omdat anderen zich daarvoor hebben ingezet en dat voor elkaar hebben gekregen.

Vrijheid is voor mij dat ik naar buiten kan lopen als het mooi weer is, dat ik kan genieten van mooie dingen zonder dat ik bang hoef te zijn dat het oorlog is. Ook het feit dat ik op de Dam heb mogen staan om mijn gedicht voor te dragen, hoort bij vrijheid. Het is nooit verkeerd om respect te tonen voor anderen. Dat moeten we altijd blijven doen.”Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.