De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Ivana leeft 2 jaar in vrijheid

“Wij praten thuis niet over de oorlog, dat is niet goed voor kinderen”

Ivana Kasem (2) is geboren in Amsterdam. Haar Koerdische ouders zijn gevlucht voor de oorlog in Syrië. Na een aantal jaren in Irak woont het gezin sinds vier jaar in Nederland.

“Mijn dochter Lean (10) en zoon Xalil (15) zijn in Syrië geboren, in Damascus,” vertelt Ivana’s moeder Sipan Kasem. “Toen daar de oorlog uitbrak, ben ik drie jaar lang nauwelijks met ze naar buiten geweest. Het was te gevaarlijk. Lean en Xalil waren nog klein, maar ze herinneren zich nog het geluid van de vliegtuigen die overvlogen en de bommen die vielen. Wij praten thuis niet over de oorlog, dat is niet goed voor kinderen. Als Lean en Xalil teveel aan nare dingen denken, kunnen ze niet opletten op school.

Eerst hebben wij als gezin nog een paar jaar in Irak gewoond. Het was daar niet goed voor ons; de kinderen mochten niet naar school. Mijn man werkte er als kok, net als daarvoor in Syrië en nu in Nederland. In Irak hadden wij veel stress. Wij zijn voor onze kinderen naar Nederland gegaan, we wonen nu in Amsterdam.

Het gaat goed met onze kinderen, ze hebben snel de taal geleerd. Onze buren zijn lief voor ons en er komen mensen uit de kerk naar ons huis om met alles te helpen. Ik ben blij dat Ivana in het veilige Nederland opgroeit. Er is respect voor alle mensen. Wij zijn moslim, maar wij gaan naar de kerk OASE voor Nieuw-West. Hier is iedereen welkom; het maakt niet uit welk geloof je hebt of uit welk land je komt.

We willen graag hier blijven en voor andere mensen zorgen. Je moet initiatief tonen om succesvol te zijn, dat leer ik mijn kinderen. Ik doe vrijwilligerswerk, ik deel eten uit aan oudere mensen. Als mijn inburgering klaar is, ga ik een opleiding doen om als voedingsassistent te kunnen werken. Net als mijn man hou ik van contact met andere mensen. Voor ons gezin is het hier goed, we hebben geen stress meer.”


Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.