De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Jahkini leeft 20 jaar in vrijheid

“Ik ben trots op alle jongeren die ik heb gesproken”

Jahkini Bisselink (20) was twee jaar lang jongerenvertegenwoordiger van Nederland bij de Verenigde Naties. In die periode sprak ze met duizenden jongeren over grote thema’s, die ze op haar beurt weer persoonlijk probeerde te maken.

“Als jongerenvertegenwoordiger probeerde ik een brug te vormen tussen Nederlandse jongeren en de internationale politiek van de Verenigde Naties (VN). Tussen 2017 en 2019 heb ik veel gastlessen gegeven op plekken waar jongeren komen, van scholen tot gesloten inrichtingen. Daar gingen we in gesprek over grote thema’s als gewelddadig extremisme en sociale polarisatie en hadden we het over mogelijke oorzaken en oplossingen. Die nam ik dan weer mee naar de VN.

Het is natuurlijk lastig om te meten of we echt verschil maken, maar als ik later van docenten hoor dat de discussie in andere lessen nog is doorgegaan, vind ik dat heel tof om te horen. En soms zijn er jongeren die gaan solliciteren voor een werkgroep of die subsidie aanvragen voor een project.

Ik was pas 18 toen ik solliciteerde en dacht dat ik geen enkele kans zou maken. Ik zat nog op de middelbare school en was wel actief bij War Child en Jongeren Milieu Actief, maar de VN is wel van een heel ander niveau. Later hoorde ik dat ze mij hebben gekozen omdat ik kan connecten met de jongeren en een herkenbaar verhaal kan houden.

Het is lastig om te meten hoeveel impact je hebt. Wat we bij de VN doen kan behoorlijk abstract zijn, daarom is het goed als je grote onderwerpen persoonlijk durft te maken. Zelf ben ik opgegroeid in het multiculturele Amsterdam, maar als ik met mijn Guyaanse vader door de stad loop, word ik veel vaker door de politie staande gehouden dan met mijn Achterhoekse moeder. Ik ken beide perspectieven en wil over allebei graag vertellen.

Ik ben trots op alle jongeren die ik heb gesproken. Hopelijk heb ik er een paar aan het denken gezet en laten zien dat de thema’s die bij de VN spelen ook voor hen heel relevant zijn.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.