De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Thomas leeft 21 jaar in vrijheid

“We strijden voor een wereld waarin mensen in vrijheid en veiligheid kunnen leven”

Thomas Dorreboom (21) dient, net als zijn opa 53 jaar geleden deed, bij het 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Oranje Gelderland. Binnenkort wordt hij voor het eerst uitgezonden naar Afghanistan.

“Mijn opa is een militair in hart en nieren. Ook mijn andere opa heeft een militair verleden, net als een paar ooms, en mijn vader is piloot. Met zo’n familie is het niet vreemd dat ik van jongs af aan militair wilde worden. Ik ben opgegroeid met hun verhalen over kameraadschap.

Ik wilde sowieso een gevechtsfunctie bij de infanterie. Dat is het meest stoere onderdeel in mijn ogen, daar kan ik mijn energie kwijt. Bovendien ben je bezig met het waarborgen van de veiligheid van je kameraden, je land en je bondgenoten. We strijden voor een wereld waarin mensen in vrijheid en veiligheid kunnen leven.

Voor mijn opa was het een emotioneel moment toen ik bij ‘zijn’ regiment werd beëdigd. Kort daarna ben ik met hem meegegaan naar de herdenking van zijn kameraden die zijn omgekomen in Suriname toen ze daar zaten met hun troepenmacht. Dat is echt een deel van zijn identiteit geworden. Hij krijgt altijd tranen in zijn ogen als we het over die tijd hebben. Ik vond het mooi om al die oude maten bij elkaar te zien.

Als ik naar Afghanistan word uitgezonden, ben ik vier maanden weg van familie, vrienden en mijn vriendin. Dat heb ik er allemaal voor over; ik wil graag deel uitmaken van een groep die strijdt tegen terrorisme. Mijn omgeving steunt me. Alleen mijn vader heeft openlijk uitgesproken dat hij het vervelend vindt dat ik naar dit land ga, omdat je wel eens hoort dat er een auto op een bom rijdt. Dat zou natuurlijk verschrikkelijk zijn, maar ik kan hier ook geschept worden door een auto. Dan ben ik liever tot mijn laatste ademtocht bezig met de strijd voor vrijheid.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.