De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Daniël leeft 22 jaar in vrijheid

“Op straat draag ik geen keppeltje. Dat is niet veilig”

Daniël de Gorter (22) is de kleinzoon van Channah Walvisch, die als klein meisje zag hoe haar vader in een vrachtwagen werd gegooid en afgevoerd. Voor Daniël is het antisemitisme iedere dag nog overal aanwezig.

“Voor mijn oma is antisemitisme nooit weggeweest. Ook, of misschien wel juist, na de oorlog werd zij zwaar gediscrimineerd en ook wij hebben daar nog dagelijks mee te maken. Ik ben religieus, maar op straat draag ik geen keppeltje. Dat is niet veilig. Mijn opa heeft een keer in de trein klappen gehad vanwege zijn keppel. Die keuze om in het openbaar niets te dragen, maak ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor de veiligheid van mijn vriendin, mijn zusje en andere dierbaren. Het is de realiteit en die is treurig, maar ik moet daar verantwoordelijk mee omgaan.

Als kind werd ik regelmatig uitgescholden omdat ik Joods ben en in mijn puberteit ben ik daar heel gedeprimeerd over geweest. Ik had het gevoel dat de maatschappij waarin ik leefde me niet wilde accepteren. Naarmate ik ouder werd, omarmde ik dat deel van mezelf juist. Ik kan de situatie niet in mijn eentje veranderen, dus ik probeer er zo goed mogelijk op te anticiperen. Als ik zonder gevaar mijn Joodse identiteit kan uitdragen, doe ik dat. Als dat niet kan, doe ik het niet.

Dat is het compromis dat ik sluit om hier te kunnen leven. Tegelijkertijd is het de voornaamste reden waarom ik ooit weg zou willen. Ik wil mijn kinderen niet laten opgroeien in een land waar ze niet zichzelf kunnen zijn.

Voor het project Gelijk = Gelijk kom ik op basisscholen kinderen en leerkrachten tegen die nog nooit met een Joods iemand gepraat hebben. Alleen al door kennis te maken met elkaar, nemen we veel vooroordelen weg.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.