De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Maan leeft 23 jaar in vrijheid

“Bij ons afscheid wenste hij me veel vrijheid toe”

Zangeres Maan de Steenwinkel (23) trad in 2018 op tijdens het 5 mei-concert en was in 2019 Ambassadeur van de Vrijheid. Om invulling te geven aan haar ambassadeurschap sprak ze met een verzetsheld en een veteraan.

“Ik besef heel goed dat ik tot de laatste generatie behoor die in levenden lijve mensen kan ontmoeten die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Zo heb ik verzetsman Jan de Vaal, zijn bijnaam is Skippy, ontmoet. Hij is destijds opgepakt en heeft twee kampen overleefd. Hij wist er nog zoveel van en ik zag de pijn in zijn ogen als hij over alle gruwelijkheden vertelde. Het zal altijd een deel van hem zijn. Dat maakte veel indruk. Toen ik tranen in mijn ogen kreeg, zei hij: ‘Lieverd, niet huilen hoor.’ Bij ons afscheid wenste hij me veel vrijheid toe. Zoiets heeft nog nooit iemand tegen me gezegd.

Mijn andere ontmoeting was met Dayrohn, een oorlogsveteraan die in 2018 naar Afghanistan is uitgezonden. Hij kan niet tegen onrecht en is bereid zijn leven te geven zodat wij veilig kunnen slapen. Dat maakt het heel persoonlijk, want ik voel me ook echt veilig. Dat kan dankzij mensen zoals Dayrohn, die op een afstand voor ons vechten zonder dat wij het doorhebben. Ik heb hem meegenomen naar de Bevrijdingsfestivals waar hij na afloop een groot applaus kreeg. Dat ontroerde hem, hij was nog nooit bedankt voor zijn inzet. Terwijl ik na elk lied applaus krijg, verdient hij het in mijn ogen pas echt.

Ik ben blij dat ik deze twee heel verschillende mensen heb kunnen spreken. Mijn boodschap aan mensen van mijn generatie is dat ze de kans moeten pakken om nog met hun opa’s en oma’s over de Tweede Wereldoorlog te praten. Neem het in je op en vertel het later weer door aan jouw kinderen. We moeten altijd blijven herdenken en de verhalen doorgeven. Dat voel ik echt ten diepste, hopelijk inspireer ik anderen om hetzelfde te doen.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.