De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Snelle leeft 24 jaar in vrijheid

“Dat ik liedjes kan schrijven over wat ik wil, dat is vrijheid voor mij”

Lars Bos (24), beter bekend als rapper Snelle, is Ambassadeur van de Vrijheid in 2020. In aanloop naar 4 en 5 mei 2019 schreef hij, in samenwerking met het Veteraneninstituut en drie andere artiesten, vier liedjes over het thema.

“Voor het veteranenproject heb ik met de veteraan Luuk Elshout gesproken. Hij is een jonge gast van 33 die in Afghanistan op een bermbom is gereden. Door zijn verwondingen stopte zijn loopbaan als militair. Ondanks alle ellende heeft Luuk ook positieve herinneringen aan zijn tijd daar. Hij zou zo weer terug willen, zegt hij, naar de broederschap met zijn kameraden. Daar gaat het lied Samen over.

Het is een grote eer dat ik als ambassadeur de jonge generatie mag inspireren. Op 4 mei denk ik allereerst aan mijn opa, die me altijd verhalen over de Hongerwinter vertelde. Hij moest van Amsterdam helemaal naar Groningen lopen om aardappelen te halen. Ik besef nu pas dat hij nog maar een kind was in de oorlog. Behalve aan mijn opa denk ik aan alle slachtoffers van oorlogen of terroristische aanslagen. Dat is ook vrijheid, dat je mag denken aan wie je wil.

Vrijheid geeft mij de ruimte en inspiratie om liedjes te schrijven. Af en toe trek ik aan de bel bij mijn manager als ik het te druk heb, anders kan ik niet functioneren. Ik heb een gestructureerd leven, maar juist door opeens impulsieve keuzes te maken, kan ik creatief zijn.

Dat ik liedjes kan schrijven over wat ik wil, dat is vrijheid voor mij. Iedereen mag zeggen wat ’ie wil, maar het is aan de andere kant goed om empathisch te zijn en de ander in zijn waarde te laten. Dat gebeurde vroeger op school niet altijd bij mij; ik werd gepest, daarom zit dat zo hoog bij mij. Ik heb ook over van alles een mening, maar soms houd ik die voor me. Je hoeft je niet altijd uit te spreken.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.