De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Anthony leeft 25 jaar in vrijheid

“De geschiedenis van mijn familie vormt een groot deel van mijn identiteit”

Paul Joseph, de opa van Anthony Gosler (25), vluchtte als kind met zijn ouders via België en Frankrijk naar Zwitserland. Voor zijn 80ste verjaardag maakte hij de documentaire Het eerbetoon, waarin hij die hele tocht opnieuw aflegt.

“Ik weet niet wat vrijheid is. Dat weet je alleen als die je ontnomen wordt. Mijn grootouders zullen nooit meer echt vrij zijn. Ze krijgen hun tijdens de Holocaust verloren familieleden niet meer terug en raken de angst en trauma’s die ze in de oorlog hebben opgelopen nooit meer kwijt. Natuurlijk zijn ze nu vrij om te doen en te laten wat ze willen, maar ze leven in een mentale kooi waar ze niet meer uit kunnen.

Voor de film Het eerbetoon heeft mijn opa de vluchtroute nagereisd. Wat me het meeste trof, was de altijd aanwezige angst. Ze moesten vertrouwen op mensen die hen wilden helpen, maar die soms niet kwamen opdagen. Anderen bleken bereid hen voor een paar gulden te verraden.

Mijn opa heeft veel details in de film gestopt, maar wij van de jongere generatie zullen nooit de spanning, de emotie en de angst kunnen navoelen die zij destijds gevoeld moeten hebben. Dat is het logische gevolg van een oorlog die nu 75 jaar geleden geëindigd is; er zijn steeds minder mensen die het uit eigen ervaring kunnen navertellen.

Daarom vind ik dat mijn generatie de maatschappelijke opdracht heeft om wat er nog wel is zo accuraat mogelijk door te vertellen. De geschiedenis van mijn familie vormt een groot deel van mijn identiteit. Voor mij zal de oorlog nooit voltooid verleden tijd zijn. Door alles wat er gebeurd is, besef ik hoe kostbaar vrijheid is en hoe snel die weer kan verdwijnen.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.