De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Edward leeft 26 jaar in vrijheid

“Als er één plek is waar je je vrij kunt voelen, is het Amsterdam”

De familie van zijn Joodse moeder vluchtte uit Irak, die van zijn Joodse vader vanuit Marokko. Inmiddels woont de familie van Edward Obadia (26) verspreid over heel Europa, maar hij voelt zich, ondanks de kleine Joodse gemeenschap, toch het meest vrij in Amsterdam.

“Mijn familie is niet vanwege de Tweede Wereldoorlog gevlucht, maar omdat het leven in die Arabische landen steeds moeilijker werd. Mijn vader was een van de eerste Marokkanen hier in Nederland. Mijn moeder reisde met haar familie alvast vooruit naar Amsterdam, omdat mijn opa in Bagdad moest wachten op zijn visum. Daar is hij onverwacht gestorven.

Ze zijn naar Europa gekomen en later naar Nederland, om te kunnen leven zoals ze zelf willen, maar ik zat op middelbare scholen waar ik beter niet kon zeggen dat ik Joods was. Daar zei ik alleen dat ik uit Irak en Marokko kom; dan dachten ze automatisch dat ik moslim was. Dat was puur een overlevingsstrategie; anders stond ik in mijn eentje tegenover achthonderd anderen.

Een belangrijk omslagpunt voor mij was de Israëlreis die ik met de Joodse jongerenvereniging Bne Akiwa heb gemaakt. We hebben met militairen in de woestijn geslapen, kibboetsen bezocht en met heel veel mensen gepraat. Daar voelde ik voor het eerst de vrijheid om te zijn wie ik ben. Omdat er altijd wel ergens een bar mitswa gevierd wordt in mijn familie, kom ik regelmatig in Parijs en Londen. De Joodse gemeenschappen daar zijn veel groter dan in Nederland, dus daar kun je meer jezelf zijn.

Ik ben niet erg religieus, maar ik wil de Joodse cultuur en religie graag doorgeven aan mijn kinderen. Daarom wil ik het liefst met een Joodse vrouw trouwen. Het is jammer dat de Joodse gemeenschap in Nederland niet zo groot is. Daar staat tegenover dat als er één plek op de wereld is waar je je vrij kunt voelen, het Amsterdam is. Ook als je Joods bent.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.