De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Vincent leeft 27 jaar in vrijheid

“Bij de kranslegging merkte ik aan mijn oma hoe dit verdriet om haar broertje haar nog raakte”

Vincent Snoek (27) heeft in 2019 samen met zijn oma Cathy Snoek (92) een krans gelegd voor de omgekomen burgers. Cathy Snoek heeft in de oorlog haar broertje Marius verloren die werd doodgeschoten terwijl hij in de trein zat.

“Mijn oma Snoek heeft altijd over de oorlog gesproken met haar kleinkinderen. Ze vertelde dat ze tijdens het bombardement van Rotterdam met z’n allen in de kelder aan het schuilen waren en dat haar hondje Shemico trilde van angst. Naarmate ik ouder werd, besefte ik steeds meer hoe groot de impact van de oorlog op haar leven is geweest.

Zo had ze een speelkameraadje dat werd weggevoerd. Na de oorlog hoorde ze dat hij was vermoord in een kamp. Tijdens de hongerwinter moest ze samen met haar zus op pad om eten te zoeken. Ze moesten steeds verder weg, omdat er in de stad nergens meer eten was. Vervolgens moesten ze ook op tijd weer binnen zijn van de bezetters, dus dat gaf veel stress. Op een avond liep ze naar beneden en zag haar vader huilen, uit wanhoop, omdat hij niet wist hoe hij zijn gezin moest voeden. Ze had haar vader nog nooit zien huilen.

Omdat het te gevaarlijk werd en het niet meer lukte om alle monden te voeden, hebben haar ouders de jongste kinderen van het gezin per trein naar het oosten van het land gestuurd. Daar zouden ze dan bij een boer kunnen aansterken. Die trein werd onder vuur genomen door een Engels jachtvliegtuig en daarbij is haar broertje Marius, die toen 13 was, omgekomen. Dat laat de volstrekte willekeur van oorlog zien. Je denkt als ouders iets goeds te doen voor de kinderen en dan overkomt hen het meest vreselijke.

Bij de kranslegging merkte ik aan mijn oma hoe dit verdriet om haar broertje haar zoveel jaar later nog raakte en een litteken heeft achtergelaten. Wel vond ze het heel mooi dat zijn naam werd genoemd. Voor haar was de cirkel toen rond.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.