De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Marissa leeft 28 jaar in vrijheid

“Na de oorlog werden alle kindjes weer opgehaald, maar mijn oma niet”

De oma van Marissa Burgmeijer (28) kwam tijdens de Hongerwinter met honderd andere baby’s uit Amsterdam in Enkhuizen terecht. Daar werden ze opgevangen en gevoed. Na de oorlog kwamen haar ouders haar niet ophalen en groeide ze bij haar verzorgers op.

“Een boot met kleine kinderen was in maart 1945 onderweg naar Friesland, omdat in de stad niets meer te eten was. Op het IJsselmeer kwamen ze in een storm terecht en zijn ze in Enkhuizen gestrand. Die stad was de dag ervoor gebombardeerd, maar toen er omgeroepen werd dat er een boot vol kleine kinderen was aangekomen die eten, drinken en liefde nodig hadden, werden ze allemaal opgehaald. Het zou maar voor één of twee nachten zijn, maar ze zijn gebleven.

Mijn oma was zes maanden oud en heel erg zwak. Ze dachten dat ze de ochtend niet zou halen. Haar pleegouders hebben haar theelepeltjes verdunde melk gevoerd en daardoor heeft ze het gered. Toen de oorlog voorbij was, werden alle kindjes weer opgehaald, maar mijn oma niet.

In haar woonkamer hangt een lijstje met daarin de sokjes die ze aanhad toen ze in Enkhuizen aankwam. Als klein meisje ging ik daar natuurlijk vragen over stellen en ze is altijd heel open geweest over wat er gebeurd is.

Nu ik zelf moeder ben, raakt het verhaal me nog meer dan vroeger. Mijn oma zegt altijd dat ze het nergens beter had kunnen treffen dan bij haar pleegouders, maar ik kan me niet voorstellen dat het niets met je doet als je door je ouders bent achtergelaten.

Haar verhaal vormde de basis voor de theatervoorstelling De thuishaaldertjes. Voor de première had oma alle kinderen en kleinkinderen uitgenodigd en we hebben de voorstelling samen gezien. Toen zag ik haar wel een paar keer slikken.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.