De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Rumi leeft 3 jaar in vrijheid

“We moeten kijken naar onze overeenkomsten en niet naar de verschillen”

De moeder van Rumi Slappendel (3) vluchtte in 1993 met haar ouders en broertje uit hun geboortestad voor het Bosnisch-Servische leger. Het Bosnische gezin vestigde zich in Nederland.

“Zijn leven is beïnvloed door de oorlog”, vertelt Rumi’s moeder Leila Prnjavorac, “al heeft hij die zelf niet meegemaakt. Ik was al ziek toen ik zwanger werd van hem. Toen hij zes maanden oud was, ontdekten de artsen dat ik kanker had. Dat komt doordat ik in mijn kindertijd blootgesteld ben aan de straling van wapens die tijdens de oorlog in Bosnië zijn gebruikt.

Door de oorlog heb ik meegekregen dat ik niet gekooid wil leven en een ander ook niet wil kooien. Ik voed Rumi en zijn grote zus India (11) op tot zelfstandige mensen. Ik leer ze dat vrijheid hun allergrootste goed is; alleen dan heb je ruimte om jezelf te kunnen zijn en je te uiten. Die lessen komen terug in kleine, alledaagse dingen. Als ze ruzie hebben, bijvoorbeeld, zijn ze allebei verantwoordelijk. Dan kijken we samen naar wat er aan de ruzie voorafging en hoe we het kunnen oplossen. We moeten kijken naar onze overeenkomsten en niet naar de verschillen.

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen leren praten over hun gevoelens en dat ze altijd zelf blijven nadenken. In de oorlog waren het de verzetsmensen die naar hun geweten en intuïtie hebben geluisterd. Ik heb meegemaakt dat goede vrienden en buren van de ene op de andere dag zomaar je vijand werden. Maar er waren ook Serviërs bij wie wij met het hele gezin konden onderduiken. Een goede daad van één mens kan je het vertrouwen in de mensheid laten behouden.

Niet alleen Rumi en India vertel ik deze verhalen van hoop. Vanwege mijn achtergrond als vluchteling uit voormalig Joegoslavië ben ik als Haagse Vrijheidsambassadeur voor 75 jaar Vrijheid gevraagd. Vanuit die functie wil ik mensen laten nadenken om bewust te leven. Als mensen zich gezien en gehoord voelen, kunnen ze fijn samenleven.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.