Jeffrey leeft 30 jaar in vrijheid

“Accepteren wie ik ben en wat ik kan, dat is voor mij vrijheid”

Jeffrey Vroegop (30) reed als 19-jarige militair op een bermbom in Afghanistan. Het zwaarst was accepteren dat hij zijn droom moest opgeven: bij de commando’s gaan.

“Ik was vroeger een flierefluiter, had nooit zin in school en klom liever in bomen. Mijn vader zei: ‘Dan ga je toch lekker bij Defensie’, net als hijzelf, mijn opa en mijn nicht. Ik kwam bij de Luchtmobiele Brigade terecht en vond het er hartstikke mooi, het sporten, de kameraadschap en het op oefening gaan in het buitenland. Mijn eerste uitzending was naar Afghanistan. Toen ik er drie maanden zat, zijn we op een bermbom gereden. Ik werd 25 meter uit het voertuig geslingerd, had een stalen scherf in mijn bovenbeen en voelde mijn benen niet meer. Gelukkig kwam ik er fysiek redelijk goed vanaf. Maar gaandeweg kwam ik erachter dat ik ook hersenletsel had opgelopen.

Met een beetje doen alsof er niets aan de hand was, heb ik het nog een aantal jaren vol kunnen houden bij Defensie. Maar uiteindelijk viel ik door de mand. Mijn ambitie om bij de commando’s te gaan, moest ik opgeven. Dat was heel zwaar. Ik zag in dat ik een andere richting moest gaan kiezen.

Ik ben een opleiding voor doktersassistent gaan volgen. Tijdens een stage vroeg een jongen of de Invictus Games – een multisportevenement voor mentaal of fysiek gewonde, of zieke militairen – niet iets voor mij was. Voornamelijk om hem een plezier te doen, ben ik eens gaan kijken. Na een paar keer meedoen werd ik geselecteerd voor de games in Australië. Dat was enorm zwaar en geweldig tegelijkertijd, en ik kon weer voor Nederland uitkomen.

Inmiddels accepteer ik wie ik ben en wat ik kan, dat is voor mij vrijheid. Ik ben gelukkig, ik heb een vrouw en een dochtertje van 2 en ik ga dit jaar weer meedoen met de Invictus Games.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.