De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Frank leeft 31 jaar in vrijheid

“Vrijheid is voor mij dat ik met lange haren en nagellak over straat kan lopen”

Radio-dj Frank van der Lende (31) was in 2017 Ambassadeur van de Vrijheid. Zijn oma heeft als Joods meisje van zeven in de oorlog in verschillende kampen gezeten. Ze is als ruilmiddel gebruikt om Duitse gevangenen te bevrijden. Dat was haar redding. Haar moeder is in Sobibor vermoord.

“Mijn oma vertelde nooit over wat ze heeft meegemaakt in de oorlog, totdat ik een jaar of 22 was en in de nacht van 4 op 5 mei een radioprogramma presenteerde. Ik ben bij haar langsgegaan om haar hele verhaal te horen. Ze heeft alles heel feitelijk en chronologisch verteld, hoe ze van Antwerpen naar Amsterdam is gevlucht, daar zat ondergedoken en is opgepakt en werd meegenomen naar Westerbork. Later heb ik samen met haar Westerbork bezocht. Daar zag ik dat vooral het feit dat ze haar moeder is verloren, haar nog heel erg aangrijpt.

Dankzij mijn bekende kop heb ik een podium om haar verhalen door te geven. Ik voel dat als mijn taak omdat ze een van de allerlaatsten is die het kan navertellen. Het onderwerp blijft actueel; mijn oma begrijpt bijvoorbeeld niet dat we de grenzen sluiten voor vluchtelingen. Zij dankt er haar leven aan dat Zwitserland destijds zijn grenzen voor haar opende.

Door haar verhalen over uitsluiting trek ik mij racisme heel erg aan. Daarom vraag ik aandacht voor 75 jaar vrijheid. We moeten met elkaar leven, in plaats van elkaar uitsluiten. Vrijheid is voor mij dat ik met lange haren en nagellak over straat kan lopen zonder te worden opgepakt. Dat je kan zijn wie je wil zijn. Zeker met de wetenschap over wat mijn oma en haar familie is aangedaan, kan ik echt van vrijheid genieten. De vanzelfsprekendheid waarmee je op de fiets stapt, zonder grenscontroles, dat is ultieme vrijheid. Daar hoef je niet de hele tijd bij stil te staan, maar wel rond 4 en 5 mei. Dat moeten we altijd blijven doen.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.