De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Toninho leeft 32 jaar in vrijheid

“Ik zou zo weer terug naar Afghanistan gaan”

Tijdens zijn eerste uitzending naar Afghanistan werd de jeep waarin Toninho Norden (32) zat, opgeblazen. Toch zou de veteraan infanterie zo weer teruggaan.

“Ik was 19 toen ik voor het eerst werd uitgezonden naar Afghanistan. Tijdens mijn opleiding heb ik gevechtshandelingen geleerd en ben ik gevormd. Ik was voor die tijd een beetje een straatjongen en vond het best moeilijk om gezag te accepteren. Afghanistan was mijn examen, dat was het echte werk. Ik had op tv gezien hoe het land er uitzag, maar als je er bent, word je overvallen door de hitte, de uitgestrekte woestijn en de ‘middeleeuwse’ beschaving.

Het gevoel van dreiging was er meteen. De vijand is niet herkenbaar aan een rood petje. Iemand die op het land werkt, kan zich ineens omdraaien, een wapen pakken en je neerschieten.

Ik reed in een jeep met een aantal collega’s terug het kamp in na een actie. We lachten om een grap. Toen hoorde ik een knal en werd de jeep opgeblazen. Ik werd wakker in een Nederlands ziekenhuis zonder mijn benen. Of dat de vrijheid waard is? Jazeker. Ik zou zo weer gaan. Voor de vrijheid van de Nederlandse burgers en door mijn plichtsbesef als militair.

Ik heb mijn benen verloren en dat is heel verdrietig, maar ik heb er ook veel goeds voor teruggekregen. Ik ben me ervan bewust hoe anderen leven, hoe onderdrukt zij waren en hoe vrij wij Nederlanders eigenlijk zijn. Vrijheid is voor mij dat ik me veilig voel, overal in Nederland. Als ik op het balkon sta en mijn kinderen beneden zie fietsen, voel ik me veilig. Ik kan gewoon met ze over straat gaan, ongeacht hoe ze eruitzien. Ik woon in Amsterdam, de mooiste stad van Nederland. We hebben hier een Gay Pride, je kunt demonstreren wanneer je wilt en in welk ander land kun je met een joint in je mond met de politie praten?”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.