De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Natascha leeft 33 jaar in vrijheid

“Herdenken is niet genoeg. We moeten ook naar het heden kijken”

Filmmaakster en schrijfster Natascha van Weezel (33) is het kleinkind van vier Holocaust-overlevenden. Ze maakte een documentaire over de derde generatie en schreef er een boek over.

“Op de basisschool vroeg ik me al af waarom andere kinderen zulke grote families hadden en ik niet. Mijn grootouders van beide kanten hebben de oorlog overleefd, maar het grootste deel van hun familie niet. Ik wist al jong wat er met onze familie is gebeurd en ging altijd mee naar herdenkingen. Met mijn oma heb ik veel over de oorlog gepraat.

Ik was altijd al geïnteresseerd in de oorlog. Het echte omslagpunt kwam toen ik 16 jaar was en me opgaf voor een reis naar Auschwitz. Ik wilde de laatste plaats zien waar de vermoorde mensen uit mijn familie waren geweest. Ik kwam terug met veel vragen en besprak die met mijn ouders. Het paste bij de zoektocht naar mijn identiteit.

Mijn vader – journalist Max van Weezel, die begin 2019 overleed – heeft me gestimuleerd om een boek over de derde generatie te schrijven. Ik had al een documentaire over het onderwerp gemaakt omdat ik me afvroeg of leeftijdgenoten ook beïnvloed werden door de oorlog.

Ik geef Vrijheidscolleges op scholen, omdat ik het belangrijk vind om de volgende generatie over mijn grootouders te vertellen. Ik heb de verhalen nog uit de eerste hand gehoord, maar de eerste generatie valt steeds meer weg. Bij de Tweede Wereldoorlog stilstaan is niet genoeg als je niet ook naar de huidige samenleving kijkt. Ik probeer de leerlingen mee te geven dat we waakzaam moeten blijven voor onrecht, racisme, ongelijkheid en demonisering van groepen. Het is er allemaal nog en daar strijd ik tegen. Als je iets ziet gebeuren, trek dan je mond open. Tijdens de vluchtelingencrisis heb ik me hard gemaakt voor de opvang en de dialoog. Als mensen in opstand komen tegen vluchtelingen, raakt mij dat persoonlijk. Als mijn grootouders destijds niet waren opgevangen, was ik er nu niet geweest. Voor mij kan er alleen vrijheid zijn als je een ander ook zijn vrijheid gunt.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.