Claire leeft 34 jaar in vrijheid

“Het is een kwestie van geluk waar je wordt geboren”

Benamin Urich werkte drie jaar aan de Birma-spoorlijn, maar sprak nooit over de ontberingen uit die periode. Pas toen hij een serieuze operatie had ondergaan, kreeg hij de behoefte zijn verhaal aan zijn familie te vertellen. Zijn kleindochter Claire Poppelaars-Monnereau (34) legde in 2018 samen met hem een krans tijdens de Nationale Indiëherdenking.

“Mijn opa had heel lang gespaard voor een nieuwe fiets. Toen hij eindelijk geld genoeg had om er een te kopen, ging hij er na de capitulatie mee naar het stadhuis van Surabaya om zich daar als ex-militair te melden. Hij is meteen in een vrachtwagen afgevoerd naar een kamp. Die fiets heeft hij nooit meer teruggezien.

Hij heeft in verschillende kampen gezeten. Als hij over die tijd vertelde waren dat altijd grappige verhalen, bijvoorbeeld over het kattenkwaad dat hij uithaalde. Over de nare herinneringen sprak hij nooit, zelfs niet met zijn vrouw. Maar na die operatie besloot hij dat het tijd werd dat wij ook de andere verhalen kenden. Om de ellendige tijd te kunnen overleven, probeerde hij fysiek zo sterk mogelijk te blijven. Hij stal voedsel als dat mogelijk was en als een medegevangene er doorheen zat, nam hij het werk over. Zo trainde hij zichzelf.

Ik was altijd nieuwsgierig naar zijn verleden in de kampen, maar durfde er niet naar te vragen, juist omdat hij er nooit over sprak. Als we bij hem op bezoek zijn, is het altijd gezellig en vrolijk en ik wilde hem niet verdrietig maken. Maar nu hij er zelf over begonnen is, durf ik ook vragen te stellen.

Ik heb van huis uit meegekregen dat het een kwestie van geluk is waar je wordt geboren. Nu ik het verhaal van mijn opa heb gehoord, is dat besef nog sterker geworden. Iemand kan het aan je vertellen en je snapt hoe erg het is, maar als het iemand is overkomen die je heel goed kent, komt het pas echt dichtbij.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.