De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Stef leeft 35 jaar in vrijheid

“Vrijheid is dat je kunt roepen wat je wilt”

Stef Traas (35) is directeur van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Achter elk van de veertigduizend objecten schuilt een persoonlijk verhaal over de oorlog. Maar ook zijn eigen grootvaders gaven hun persoonlijke ervaringen aan hem door.

“Mijn vader is als jongetje begonnen met het verzamelen van oorlogsspullen. Dat heeft geresulteerd in een collectie van veertigduizend objecten. Het bijzondere aan de collectie is dat achter elk object
een oorlogsverhaal zit. Het zijn kleine, persoonlijke verhalen. Juist die spreken ook een jonge generatie aan.

Wij krijgen nog wekelijks objecten aangeboden van mensen die hun verhaal willen doorgeven. Dat is belangrijk omdat steeds meer mensen die de oorlog hebben meegemaakt, wegvallen.

We krijgen vaak de standaard voedselbonnen aangeboden, maar ook uitzonderlijke dingen zoals de Agfa camera van Jos de Ligny. Zij was in 1944 een meisje van 17 en liep in klederdracht. Onder haar schort verborg ze een camera’tje waarmee ze voor het verzet stiekem foto’s maakte in het Sperrgebiet, verboden gebied voor gewone burgers. Ze heeft zelfs foto’s gemaakt toen de Duitsers een V2-raket Serooskerke binnenbrachten.

Mijn grootvader Lau Traas haalde als puber in de Tweede Wereldoorlog nog wel eens wat uit. Samen met een verzetsjongen werkte hij bij een appelboer. Onder werktijd pleegden ze klein verzet, ze pakten karabijnen af van Duitsers die aan het eten waren of stalen een kijkertje van een kanon in de polder.

Ook zat hij bij Bataljon Zeeland. Dat bestond uit zo’n duizend vrijwilligers die wilden meehelpen met de bevrijding van de rest van Nederland toen Zeeland al vrij was. In hun contract stond dat ze overal ter wereld moesten dienen waar de minister hen heen zou sturen. Toen werden ze uitgezonden naar Nederlands-Indië. Stel je voor: die uit de klei getrokken Zeeuwse burgerjongens stonden ineens in de jungle en raakten betrokken bij de politionele acties.

Voor mij is vrijheid dat je kunt gaan en staan waar je wilt, en roepen wat je wilt. Daar zit soms wel een grens aan, er is een fatsoensnorm. Maar het feit dat het kan, is mooi.”


Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.