De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Jordy leeft 36 jaar in vrijheid

“Wij maken wat we zelf vet vinden en iedereen is vrij om daarnaar te luisteren”

Jordy Huisman (36) is lid van het dj-trio Kris Kross Amsterdam. Zijn opa verbleef twee jaar als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië. Daar maakte hij de strijd tussen de Indonesiërs en Nederlanders van dichtbij mee.

“De dienstplicht alleen al vind ik een voorbeeld van onvrijheid. Toen mijn opa jong was, moesten alle jongens in dienst, of ze daar nou zin in hadden of niet. De generatie van mijn opa werd dan ook nog eens helemaal naar Nederlands-Indië gestuurd om te vechten, terwijl die vaak geen idee had van wat ze daar te wachten stond.

Mijn opa kwam uit Wormerveer en zat bij de tweede lichting dienstplichtigen die in juni 1947 in Surabaya aankwam. Hij heeft een heel gedetailleerd dagboek bijgehouden over die tijd, toen gevochten werd om de onafhankelijkheid van Indonesië. Hij liep er vaak patrouilles en soms namen ze mensen gevangen. Aan het eind van zijn dienstperiode is hij jeepchauffeur geweest. Uit zijn dagboek blijkt ook dat hij verbaasd was dat er bij een nieuw peloton een jongen zat die net als hij uit Wormerveer kwam.

Dankzij het verhaal van mijn opa ben ik me er altijd bewust van geweest dat wij hier in vrijheid leven. Het is belangrijk dat we die verhalen blijven vertellen, zeker omdat de generatie die het zelf heeft meegemaakt er bijna niet meer is.

Met Kris Kross Amsterdam reis ik de hele wereld over. Wij kunnen de muziek maken die we willen. Dat lijkt heel vanzelfsprekend, maar in sommige Aziatische landen en ook in de VS worden soms teksten en clips gecensureerd. Als dat gebeurt, realiseer ik me des te beter hoe vrij wij hier in Nederland zijn.

Hier mogen en kunnen we onszelf zijn, ook in de muziek die we maken. Wij maken wat we zelf vet vinden en iedereen is vrij om daarnaar te luisteren of niet. Het is goed om er af en toe bij stil te staan dat dit niet overal zo vanzelfsprekend is.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.