De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Lavinia leeft 37 jaar in vrijheid

“Vrijheid is de wetenschap dat er altijd iemand voor je is”

Lavinia Meijer (37) is harpiste en componiste. Ze is geboren in Zuid-Korea en werd op haar tweede geadopteerd door ouders in Nederland. Ruim tien jaar geleden ontmoette ze haar biologische vader in Seoul.

“Vrijheid is het vangnet dat mijn biologische vader nooit heeft gehad. Mijn ouders waren gescheiden en we bleven bij onze vader, omdat hij geld verdiende. Dat was gebruikelijk in Zuid-Korea in die tijd. Mijn vader moest ver van huis werken en kon niet voor ons zorgen. Hij moest de keuze maken die voor een ouder het meest onnatuurlijk is. Hij besloot mijn broer en mij af te staan voor adoptie, omdat we dan beter af zouden zijn.

Ik ben in Nederland opgegroeid in de wetenschap dat er altijd mensen zijn op wie ik kan rekenen. Dat is vrijheid voor mij. Mijn biologische vader heeft dat gevoel nooit gekend. Ook in tijden van oorlog moeten mensen keuzes maken waar wij ons nu geen voorstelling meer van kunnen maken.

Ik heb een deel van de muziek geschreven bij de documentaire Truus’ Children, die dit voorjaar verschijnt. Mijn talent inzetten voor een project als dit, is mijn manier om het gevoel van vrijheid door te geven. Truus Wijsmuller was een echte heldin. Voor en in de oorlog heeft ze rond de tienduizend Europese kinderen met de boot naar Engeland weten te krijgen. De meeste ouders hebben, net als mijn biologische vader destijds, hun kinderen op die boot gezet met het idee dat ze elders beter af waren.

Tijdens het componeren heb ik veel over Truus Wijsmuller en mijn biologische vader nagedacht. Daardoor realiseerde ik me nog meer dat het thema vrijheid als een rode draad door mijn leven loopt. Het is zo belangrijk dat we altijd over oorlog en vrijheid blijven praten. Alleen dan blijven we ons verbonden voelen met al die mensen, bekend en onbekend, die ervoor gezorgd hebben dat wij nu in vrijheid kunnen leven.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.