De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Sabina leeft 38 jaar in vrijheid

“Vrijheid betekent dat je niet gedwongen wordt om je aan te passen”

Sabina Achterbergh (38) is woordvoerder van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland. In 2019 legde ze samen met haar oudtante tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam een krans voor alle vervolgde Sinti en Roma.

“Toen ik een jaar of 10 was, merkte ik dat er op school weinig aandacht voor ons was als het over de Tweede Wereldoorlog ging, terwijl meer dan 95% van mijn familie is omgekomen tijdens die oorlog. De oud-journalist Max van den Berg gaf eens een gastles in mijn klas en na zijn verhaal ben ik opgestaan en heb gezegd: ‘En nu ben ik het zat! Het gaat nooit over ons. Onze familie is ook vermoord!’ Sindsdien kom ik eigenlijk altijd voor mijn mensen op. Max van den Berg heeft ons kamp bezocht en ik heb hem laatst nog een keer ontmoet. Hij heeft zich in ons verdiept en strijdt nog steeds voor mensenrechten. Hij is een voorbeeld voor me.

Als we het over vrijheid hebben moet ik eerlijk zeggen dat er voor onze bevolking geen sprake is geweest van bevrijding. We mochten niet rondreizen met onze wagens, waardoor mensen hun beroep niet konden uitoefenen. We werden weggestopt in kampen achter een slagboom. Door het vooroordeel dat we crimineel zijn, is het nog steeds lastig om werk te vinden. Voor mij betekent vrijheid dat je geaccepteerd wordt om wie je bent en niet dat je gedwongen wordt om je aan te passen en op te gaan in de massa. Vrijheid is integratie en geen assimilatie.

Ik strijd al zo lang tegen discriminatie, zoals het uitsterfbeleid. Dat hield in dat als er iemand overleed, er geen nieuwe persoon mocht komen wonen in de woonwagen. Zo verdwenen kampen en werden families uit elkaar gerukt. Onze mensen werden gedwongen om in huizen te gaan wonen. Tot aan Europa en de VN heb ik dit beleid aangevochten omdat het discriminerend is en ik heb gewonnen. Ook ben ik blij dat we sinds een paar jaar ook een plek hebben tijdens de Dodenherdenking op 4 mei op de Dam. Maar er is nog veel meer te doen.”Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.