De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Maaike leeft 39 jaar in vrijheid

“Raketten vallen gewoon terwijl ze aan het spelen zijn”

Veteraan Maaike Hoogewoning (39) wordt als militair operatieassistent door het ministerie van Defensie uitgezonden naar oorlogsgebieden. Als ‘Veteraan in de Klas’ vertelt ze schoolkinderen over haar werk.

“Schoolkinderen verwachten vaak een oudere man als veteraan. Ik vertel ze dat er ook jonge én vrouwelijke veteranen zijn. En ik leg uit dat zij vandaag misschien geen zin in school hadden, maar dat iedereen hier wel naar school kán. Kinderen op andere plekken in de wereld hebben die vrijheid niet, bijvoorbeeld omdat hun school is platgebombardeerd of omdat ze als meisje van elf uitgehuwelijkt zijn aan een man die hun vader had kunnen zijn. Ik vertel ze dat kinderen in oorlogsgebieden geen appje krijgen met de tekst ‘Kijk uit, er komt een raket aan!’ Dat ding valt gewoon terwijl ze aan het spelen zijn. Zoiets is natuurlijk niet te bevatten, maar ik hoop dat zo’n klas er toch even over nadenkt. En dat ze zich realiseren dat het niet vanzelfsprekend is dat wij hier in vrijheid kunnen leven.

Vorige week was ik een weekje weg. Toen ik terugkwam zei mijn jongste van vijf jaar: ‘Mama, ik heb je zo gemist.’ Dan denk ik: o jongen, je gaat het moeilijk krijgen als ik binnenkort twee maanden weg ben. Mijn kinderen zien dan elke avond die lege eettafelstoel. Als ik ze aan de telefoon heb, is het lastig. Maar ik vind het eerlijk gezegd ook best lekker om de dagelijkse routine te doorbreken. Dan ben ik even geen mama met elke ochtend om tien over zes mijn kind aan mijn bed, dan ben ik gewoon Maaike.

Vrijheid is voor mij kunnen zeggen en doen wat je wilt. Op mijn achtste ben ik gaan ijshockeyen. Het was eigenlijk geen meisjessport, maar mij leek het wel gaaf. Ik was het enige meisje in het team en niet zo meisjesachtig. Ik was en ben vooral praktisch ingesteld. Een handtas heb ik bijvoorbeeld niet. Ik zou niet weten wat ik daar in moet stoppen. Wat ik nodig heb, stop ik in mijn zakken.

Mijn kinderen zijn vrij in hun keuzes, maar ik leer ze bewust om te gaan met hun vrijheid. Als je niet ziek bent, ga je gewoon naar school. Ik probeer ze ook mee te geven hoe fijn het is dat we in een vrij land leven. Toen mijn zoon afgelopen week geen zin had om zich aan te kleden, ging hij lekker in zijn pyjama naar school.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.