De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Féline leeft 4 jaar in vrijheid

“Zonder de oorlog was zij er niet geweest”

De overgrootouders van Féline Hillebrand (4) maakten deel uit van de Barneveldgroep, 670 Joodse Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog gezamenlijk in concentratiekampen verbleven en de oorlog overleefden.

“Zonder de oorlog was ik er niet geweest”, vertelt Félines grootvader Ronald Israëls, “en Féline dus ook niet. Dat zowel het gezin van haar overgrootmoeder als het gezin van haar overgrootvader de route via Barneveld aflegde, is toeval. Beide gezinnen zijn na Barneveld via kamp Westerbork naar het Tsjechische Theresienstadt gedeporteerd, vanwaar ze naar Zwitserland konden ontkomen. Ze zijn geruild voor vrachtauto’s en medicijnen voor de Duitsers. Beide gezinnen hebben de oorlog overleefd. De meeste van hun andere familieleden – opa’s, oma’s, ooms, tantes, neven en nichten – zijn vermoord.

De dag dat Félines overgrootouders, mijn ouders, in het kamp in Barneveld aankwamen, zaten ze bij elkaar aan tafel. Ze waren 15 en 16 jaar. De rest van de tocht hebben ze samen afgelegd. Na de oorlog, in hun studententijd, zijn ze elkaar weer tegengekomen. Toen werden ze verliefd.

Ook al heb ik de oorlog niet meegemaakt, ik leefde als jongen in het besef dat mijn vrijheid me zomaar kon worden afgenomen. Dat is geen fijn gevoel. Ik vind het dan ook erg belangrijk dat iedereen vrij is. Ik heb mijn dochter, Félines moeder, geleerd dat discriminatie heel erg is.

Féline viert joodse feesten zoals joods Nieuwjaar en Pesach met mijn familie. Die feesten zijn heel gezellig. Bij Pesach stelt de jongste van het feest vier vragen in de vorm van een liedje. Dat heeft Féline het afgelopen jaar gezongen. Ik heb haar verteld dat het over vrijheid gaat; Pesach is een vrijheidsfeest. Vrijheid is er niet zomaar. Félines overgrootouders moesten onder dwang een lange en gevaarlijke reis naar Zwitserland maken om vrij te kunnen zijn. Mede daardoor kan zij nu spelen, en gaan en staan waar ze wil.”
Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.