De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Karen leeft 40 jaar in vrijheid

“Laten we ons realiseren hoeveel mogelijkheden we hier tegenwoordig hebben”

De opa van Karen Achterberg (40) werd in de oorlog tewerkgesteld in Polen. Bij thuiskomst bleek zijn ouderlijk huis gebombardeerd door een Engels vliegtuig, waarbij zijn moeder en broertje waren omgekomen.

“Mijn opa Jan Schut was 17 jaar toen de oorlog uitbrak. Hij werd tewerkgesteld in Polen, tegen de Russische grens aan, en moest fabriekswerk doen. Het enige wat hij over die tijd zei, was: ‘De varkens hadden het beter.’

Hij was 22 toen hij terugkwam in Beekbergen. Als eerste kwam hij de postbode tegen, die hem direct het vreselijke nieuws vertelde dat zijn ouderlijk huis er niet meer was. Het was geraakt door een bom van de Engelsen. Het gezin zou beginnen met het middageten, één broertje was buiten aan het spelen en een ander broertje ging hem halen. Deze jongens zagen de bom op hun huis vallen. De aanwezige gezinsleden zijn met tafel en al door de vloer gezakt. Wonderbaarlijk genoeg heeft hun vader, die in een rolstoel zat, het overleefd. Hij had geen schrammetje. Hun moeder en broertje waren op slag dood. Alleen het schuurtje is overeind gebleven. Het staat er nog steeds als een soort monument.

Ook na de oorlog was het leven niet makkelijk voor mijn opa. Hij is getrouwd, ze kregen drie dochters, maar daarna werd mijn oma ziek. Lange periodes bracht ze in het ziekenhuis door. Hij zorgde zo goed en zo kwaad als het ging voor het huishouden en zijn dochters.

Pas op zijn 60ste is zijn grote wens om boer te worden uitgekomen. Hij kocht twee koeien en een weilandje en daar werd hij echt gelukkig van. Helaas is hij al op zijn 65ste overleden.

Door zijn verhaal heeft vrijheid voor mij de betekenis gekregen dat je iets moet doen met de talenten die je hebt. Hij heeft vanuit zijn verantwoordelijkheidsgevoel keuzes gemaakt die noodzakelijk waren, maar daardoor heeft hij kwaliteit van leven moeten missen. En dat had ik hem juist zo gegund. Laten we ons realiseren hoeveel mogelijkheden we hier tegenwoordig hebben en dat dat niet voor iedereen weggelegd is.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.