De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Giovanca leeft 43 jaar in vrijheid

“Wij hebben zo’n mazzel dat we kunnen gaan en staan waar we willen”

Toen ze opgroeide in Amstelveen dacht Giovanca Ostiana (43) dat de Tweede Wereldoorlog alleen deel uitmaakte van de familiegeschiedenis van haar klasgenoten. Tot ze haar grootmoeder sprak over de oorlogstijd op Curaçao.

“In aanloop naar het 5 mei-concert op de Amstel in 2015, waar ik ging optreden, vroeg een journalist me naar de situatie op Curaçao tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar wist ik weinig van. Ik heb toen mijn oma op Curaçao gebeld. Ze had nog flarden van herinneringen aan die tijd. De winkels waren vaak leeg omdat er geen aanvoer van producten mogelijk was en soms was het helemaal donker en lagen de schepen stil in de haven. Mijn oma wist als klein meisje dat dit te maken had met het gevaar op zee. De schepen voeren niet uit om te voorkomen dat ze doelwit werden voor Duitse onderzeeboten. De nazi’s probeerden olietankers in het Caribisch gebied te laten zinken. De olie die er werd gewonnen, diende als brandstof voor de vliegtuigen en tankers van de geallieerden.

Op de lagere school in Amstelveen, waar ik opgroeide, hoorde ik het verhaal van Anne Frank. Dat raakte me en ik was daar erg mee bezig. Klasgenoten lieten op 4 mei foto’s zien van familieleden die de oorlog hadden meegemaakt. Die verhalen gingen over hun opa en oma in Nederland; die van mij waren in die tijd op Curaçao. Door die familieverhalen werd ik me sterker bewust van mijn andere achtergrond, dat schiep wel wat afstand. Maar sinds mijn oma heeft verteld over de impact van de oorlog op het leven op Curaçao voel ik me nog meer verbonden met de gedeelde oorlogsgeschiedenis.

Mijn besef van vrijheid is heel groot. In 2008 ben ik voor Plan International Nederland naar Sierra Leone geweest, waar ik verminkte en verkrachte meisjes ontmoette die hun ouders in de burgeroorlog hadden verloren. Wij hebben hier zo’n mazzel dat we kunnen gaan en staan waar we willen. Als moeder van een dochter van 3 besef ik dat nog sterker. Ik wil haar bijbrengen hoe kostbaar vrijheid is. En dat ze kan bijdragen aan de vrijheid van anderen door hen niet in die vrijheid te beperken.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.