Blaudzun leeft 45 jaar in vrijheid

“Zolang je blijft haten, ben je niet echt vrij”

Johannes Sigmond (45) is bekend onder zijn artiestennaam Blaudzun. Zijn opa zat in een werkkamp in Japan en zijn oma in een jappenkamp in Indonesië. In 2016 zong hij een lied tijdens de Nationale Indiëherdenking.

“Toen mijn oma tegen de negentig liep, ben ik met haar naar Auschwitz geweest. Tijdens die reis begon ze opeens over haar eigen kampverleden in Nederlands-Indië te praten. Dat had ze daarvoor nauwelijks gedaan. Ze vertelde over de meiden die er verkracht werden en over de zuster van het Rode Kruis die als een engel voor hen was. Zij zorgde ervoor dat de mooiste meisjes luizen hadden, zodat de Japanners van ze af zouden blijven. Zo’n detail maakt in één klap duidelijk hoe verschrikkelijk het daar was.

Het geloof was voor haar heel belangrijk, maar mijn oma heeft haar hele leven alles wat Japans was gehaat. Pas toen ze al behoorlijk oud was, heeft ze een Japans echtpaar, dat ze via de kerk kende, heel bewust een hand gegeven. Dat is belangrijk, denk ik. Je kunt wel bevrijd zijn uit een kamp, maar zolang je blijft haten, ben je niet echt vrij.

Tijdens de Nationale Indiëherdenking heb ik het liedje Wolf’s behind the glass gezongen, dat ik ooit voor mijn zoontje geschreven heb. Hij kreeg nachtmerries van het verhaal van Peter en de wolf. Dat vond ik zo naar, maar ik kon hem niet helpen. Daarop heb ik dit liedje voor hem geschreven en gezongen.

In ieder mens zit een klein kind met angstdromen. Het leek me mooi om dat liedje tijdens de herdenking te zingen, voor al die mensen met hun verwerkte en onverwerkte nachtmerries. Ik zag bij een paar oude Indo’s, die daar in uniform aanwezig waren, de tranen over hun wangen lopen. Toen wist ik dat het de juiste keuze was.

Vrijheid betekent voor mij dat je vrij bent van angst en haat. Die belemmeren jou, en belemmeringen maken onvrij. Mijn opa heeft nooit over zijn kampverleden gesproken, maar mijn oma is het gelukt om echt vrij te worden. Daarin is ze een voorbeeld voor me.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.