De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Mostafa leeft 46 jaar in vrijheid

“Als de angsten van mensen niet worden gehoord, manifesteren die zich soms in geweld”

Mostafa Hilali (46) is luitenant-kolonel bij de Koninklijke Landmacht en heeft in Bosnië, Irak, Afghanistan en Oekraïne gediend. Hij richtte #Nietmijnislam op en in 2016 gaf hij een Vrijheidscollege over angst.

“Ik ben erachter gekomen dat mijn oudoom heeft meegevochten tegen de Duitsers. Hij zat bij de Marokkaanse troepen in Italië, Frankrijk en Duitsland. De betrokkenheid van de Marokkanen tijdens de Tweede Wereldoorlog is niet zo bekend. Sinds ik het weet, kijk ik anders tegen 4 en 5 mei aan. Ik heb er altijd bij stil gestaan omdat het zo hoorde, maar nu had ik opeens ook een persoonlijk verhaal. Er hebben daadwerkelijk Marokkanen hard gevochten om Europa te bevrijden.

Daarnaast denk ik op 4 mei aan mijn collega’s die zijn gesneuveld in dienst van Nederland in landen als Libanon, Angola, Bosnië, Irak en Afghanistan. Door mijn werk in deze landen heb ik met eigen ogen gezien hoe belangrijk vrede en veiligheid zijn. In ons georganiseerde land zijn de basisbehoeften zo goed vervuld dat we ons druk kunnen maken om het Songfestival. In die landen zijn mensen bezig met de vraag hoe ze aan eten komen en of hun kinderen veilig naar school kunnen.

Als veteraan voel ik het als mijn taak om mensen soms een spiegel voor te houden. We mogen ons gerust druk maken over het Songfestival, maar sluit daarnaast je ogen niet voor wat er in de rest van de wereld speelt. Laten we niet vergeten dat wij het zo goed hebben omdat het hier vrede is.

Veel van de ellende waar we in terechtkomen, is ontstaan uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verandering. Als de angsten van mensen niet worden gehoord, manifesteren die zich soms in geweld. Door alleen daarop te focussen, kom je tegenover elkaar te staan, maar als we de onderliggende angst bespreekbaar maken, kunnen we er samen iets aan doen.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.