Bibian leeft 47 jaar in vrijheid

“Als ik aan vrijheid denk, moet ik aan de bergen denken”

De moeder van snowboarder Bibian Mentel kwam in een jappenkamp ter wereld. Door ondervoeding kon ze later geen kruimel meer weggooien. Dankzij haar koestert Bibian de vrijheid die zij heeft. 

Bibians moeder werd in 1942 in een jappenkamp in Indonesië geboren onder een ziekenhuisbed. De eerste anderhalf jaar van haar leven was ze zwaar ondervoed. “Ze heeft het gered omdat mijn grootmoeder met een pipetje melk in haar mondje druppelde.” 

Overlevingsstand
Toen ze eenmaal uit het kamp was, at ze altijd alles helemaal op; er mocht geen kruimel worden weggegooid. “En ze vindt het verschrikkelijk als ze het gevoel heeft ingesloten te zijn. Een paar jaar geleden ging ze met haar partner kamperen in Frankrijk en Spanje. Na een dag of vier vijf was ze terug. Ze werd panisch van de camping omdat er een hek omheen stond. Daardoor ging ze weer helemaal terug in de tijd.”

Op een gegeven moment kreeg de moeder van Bibian last van migraine en somberheid. “Daarvoor is ze met een psycholoog gaan praten die veel ervaring had met kampsyndromen. Maar toen werd ik ziek en ging ze in de overlevingsstand.”

Plastic tasje
“Ik ben heel dankbaar dat ik in een land leef waar geen oorlog heerst. Toen er veel vluchtelingen deze kant op wilden komen, reden we in Oostenrijk en zagen we een hele stroom vluchtelingen de grens over komen met niet meer dan een plastic tasje. Sommigen met hun kinderen op de arm. Toen we op tv zagen dat sommige mensen de vluchtelingen niet wilden opnemen en ze kampen opzetten, zei ik tegen mijn zoon van 16 jaar: ‘Realiseer je je hoe erg ze het hebben om huis en haard te verlaten en duizenden kilometers te lopen met hun kinderen en een beetje geld op zak om het ergens een beetje beter te krijgen? We zijn gezegend dat we hier zijn geboren.’”

Bergen
Als ze aan haar eigen vrijheid denkt, komen meteen de bergen bij haar op. “Dat komt door het snowboarden dat ik zo lang heb gedaan: elke bocht die ik nam, nam ik omdat ik dat op dat moment en op die plek wilde doen. Ook de lifestyle die bij het snowboarden hoort, is heel vrij. Ik reisde vroeger door Europa in een oud PTT-wagentje. Als ik ’s avonds vertrok, had ik vaak nog geen idee waar ik die nacht zou slapen.” 

Bibian werd zeven keer Nederlands kampioen op haar snowboard, zeven keer wereldkampioen en won drie gouden medailles op de Paralympische Spelen. Maar het ultieme snowboarden is voor haar heliboarden. “Daarbij word je door een helikopter op een berg gezet, waar een maagdelijke piste zich voor je uitstrekt. Dan volg je je eigen route terwijl de sneeuw in je gezicht opspat, dat is zó geweldig!”

Nieuwe route
Door haar ziekte heeft ze een nieuwe route moeten zoeken. “Met mijn arts heb ik een tijd geleden besproken wat ik minimaal wil kunnen: zelfstandig ademhalen en communiceren met mijn naasten. Als dat niet meer gaat, wil ik dat ze stoppen met behandelen. Ik ben helaas in de positie dat ik daar een beslissing over moet nemen. Aan de andere kant ben ik blij dat ik de vrijheid heb om daar zelf over te beslissen.”

Herinneringen maken
Nu verzamelt Bibian zoveel mogelijke goede ervaringen. “Ik heb dit leven 25 jaar mogen leiden, ik heb overal ter wereld gesnowboard en op sportief niveau het hoogst haalbare gehaald. Als dit nu door mijn gezondheid niet meer gaat, is dat heel erg jammer, maar als ik denk aan wat er echt belangrijk is in het leven, dan draait het om mooie herinneringen maken met mijn gezin.” 

Met haar zoon bijvoorbeeld. “Hem maakt het niets uit dat ik in een rolstoel zit. Hij zegt: ‘Ik vind het gewoon fijn dat je er bent en ik ’s middags een kop thee met je kan drinken en tegen je aan kan lullen.’ Dat vind ik heerlijk. Of dat hij ’s morgens even bij me komt liggen en we wat praten. Daar geniet ik intens van.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.