De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Eliane leeft 48 jaar in vrijheid

“We kunnen vrijheid niet voor lief nemen”

Eliane Cohen (48) stelde als meisje zoveel vragen over de vlucht van haar Joodse grootouders naar Zwitserland, dat haar oma het verhaal voor haar opschreef. Nu houden haar kinderen spreekbeurten over oma’s oorlogsverhaal De vlucht.

“Toen ik 8 was, maakten we met mijn grootouders een autoritje naar Putte, op de grens met België. Daar vertelde mijn oma ons voor het eerst over vroeger: ‘Kijk, hier zijn we toen uit de bus gestapt. Hier moesten we door het weiland lopen en hier was het prikkeldraad. Precies toen de Duitse soldaten zich omdraaiden, hield de mevrouw die ons hielp het omhoog en zijn we dat huis ingegaan.’

Thuis heb ik mijn vader gevraagd hoe het zat. Hij wist dat ze naar Zwitserland waren gevlucht in de Tweede Wereldoorlog, want hij was daar geboren, maar er werd vroeger niet veel over gepraat. Mijn oma heeft het vluchtverhaal over haar en mijn opa toen voor mij opgeschreven. Dat verhaal heet De vlucht.

Het verhaal begint als ze gaan trouwen, op 3 juni 1942. Mijn oma draagt een mooie, witte jurk tot haar knieën en een hoedje met een netje. Op haar trouwfoto zie je dat ze op die mooie jurk een Jodenster draagt. Dat zegt zoveel. Tot die tijd leidde ze een onbezorgd leven, maar de oorlog veranderde alles.

Mijn grootouders zijn na een lange vlucht, waarbij ze door verschillende mensen zijn geholpen, in Zwitserland terechtgekomen. Na de oorlog konden ze weer terug naar Nederland, waar ze een lang en gelukkig leven hebben geleid.

Het verhaal is voor iedereen in mijn familie heel belangrijk. Dankzij dit verhaal hebben wij allemaal het besef dat wij er zijn omdat onze grootouders de oorlog hebben overleefd. Bijna alle neven en nichten en ook onze kinderen hebben op school een spreekbeurt over De vlucht gehouden. Ik vertel er ook over in de klassen van mijn kinderen. Het is een goed verhaal om door te geven. De vlucht is een van de miljoenen kleine verhalen die schuilgaan achter de wereldgeschiedenis. Het leert ons dat we vrijheid niet voor lief kunnen nemen.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.