Daan leeft 49 jaar in vrijheid

“De vrijheid om je te kunnen binden is een groot goed”

Daan Roovers (49) is filosoof en denkt als Denker des Vaderlands na over het begrip vrijheid. “De bevrijding was pas het begin van onze vrijheid”, stelt ze, “want vrijheid is iets wat je moet veroveren. We zijn nog nooit zo vrij geweest en tegelijkertijd hebben we ons nog nooit zo machteloos gevoeld.”

“De rol van herdenken is veranderd. Vroeger gingen mijn ouders nooit met ons naar de dodenherdenking, maar mijn vader gaat tegenwoordig wel en hij neemt ook zijn kleinkinderen mee. Mijn vader praat ook veel meer over de oorlog dan vroeger. Misschien komt dat doordat mijn oudste zoon (12) nu dezelfde leeftijd heeft als hij toen. Door die verhalen realiseer ik me dat die oorlog dichter bij me staat dan ik dacht. Verhalen uit de mond van je vader raken je nu eenmaal meer dan wat er in de geschiedenisboeken staat.

Ik denk en lees veel over wat vrijheid is en vooral wat we daarmee doen. Bevrijding en vrijheid zijn twee verschillende dingen. Na de oorlog kwam de bevrijding, maar dat was pas het begin van onze vrijheid. Die moesten we daarna gaan veroveren. We zijn in ons land nog nooit zo vrij geweest en tegelijkertijd hebben we ons nog nooit zo machteloos gevoeld. Twintigers en dertigers worstelen daarmee. Ze kunnen alles doen wat ze willen, maar wat kiezen ze? Veel jongeren rijden eindeloos rondjes op dezelfde rotonde en weten niet waar ze af moeten slaan.

Het idee dat vrijheid betekent dat je alle opties open kunt houden is een misverstand. Het is een prettige fase, die je tussen je 20ste en 30ste ook zeker moet vieren, maar het is fijner om op een gegeven moment ook weer te kunnen landen. Vrijheid is ‘nee’ mogen zeggen, maar ook om op zeker moment ‘ja’ te durven zeggen. Iets waarvan je zegt: ‘Hier wil ik bij horen’, of: ‘Dit ga ik doen.’ De vrijheid om je te kunnen binden is een groot goed.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.