De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Leah leeft 5 jaar in vrijheid

“Leah kan zonder zorgen naar school”

De familiegeschiedenis van Leah Sarican (5) staat in het teken van vluchten. De Armeense familie van haar vader ontvluchtte de discriminatie in Turkije en haar Joodse overgrootvader vertrok op de dag van de Duitse inval uit Nederland.

“Mijn vader komt uit Turkije. Daar werd hij gepest omdat hij Armeens was”, vertelt Nisan Sarican, de vader van Leah. “Als hij naar school liep, werd hij vaak geschopt of geslagen. Meisjes gingen helemaal niet naar school. Dat was te onveilig. Als ik Leah naar school breng, vind ik het een klein wonder dat zulke dingen hier niet gebeuren.

Leah’s moeder komt uit een deels Joodse familie. Haar Joodse opa ging op 10 mei 1940 met de auto naar Frankrijk. Dat was net op tijd. Daarna is hij doorgereisd naar Engeland. Als soldaat kwam hij weer terug in Nederland.

Mijn vrouw en ik vinden het belangrijk dat Leah straks weet waar ze vandaan komt, maar nu is ze nog te klein voor het hele verhaal. Ik was zelf ook nog jong toen mijn ouders het mij vertelden en ik vond het zwaar. Over de Holocaust en wat er met de familie van mijn vrouw gebeurd is, kun je in Nederland vrijuit praten, maar over de Armeense genocide in Turkije niet. Dat vind ik lastig. Ik ben blij dat Leah zonder zorgen naar school kan, maar dat is niet overal zo. Wij willen haar leren om mensen niet te beoordelen als lid van een groep, maar als individu. Dan wordt er hopelijk niemand meer gediscrimineerd omdat hij of zij Joods of Armeens is. Als je weet wat het is om niet in vrijheid te leven, waardeer je de vrijheid des te meer.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.