De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Maayke leeft 51 jaar in vrijheid

“Vrijheid behelst voor mij ook de verantwoordelijkheid om de vrijheid van anderen te respecteren”

De vader van Maayke Botman (51) werd tijdens de Hongerwinter als 14-jarige jongen geëvacueerd van Haarlem naar Friesland; haar moeder schuilde als peuter in Suriname voor een mogelijke Duitse aanval.

“Ik heb nog een stapeltje brieven van mijn vader, het is correspondentie tussen hem en zijn ouders, zussen, broer en vrienden tijdens de Hongerwinter. De brieven vertegenwoordigen een stukje geschiedenis op gezinsniveau. Zij schreven elkaar vooral over wat ze te eten hadden, bijvoorbeeld over de manier waarop een oudere broer van mijn vader een stuk Zweeds witbrood minutieus in plakjes had gesneden zodat hij er langer mee deed.

Mijn vader sprak niet met mij over de oorlog. Ik denk dat het een traumatische ervaring voor hem was. Hij was nog jong tijdens de oorlog.

Mijn moeder is in Suriname geboren en getogen. In het begin van de oorlog ging zij naar de ‘fröbelschool’, de kleuterschool. In de buurt van de school was een schuilkelder waar de kinderen konden schuilen bij een Duitse aanval. Die mogelijkheid bestond, want Suriname was nog een kolonie van Nederland en leverde 65 procent van het bauxiet voor de aluminiumproductie voor geallieerde vliegtuigen.

Mijn moeder heeft wel altijd de verhalen verteld over de rol van Suriname in de oorlog. Surinaamse en Antilliaanse verzetsstrijders zoals Anton de Kom, Boy Ecury, George Maduro en de vader van Sonny Boy hebben meegewerkt aan de bevrijding van Nederland. Daar was lange tijd nauwelijks erkenning voor. Bij mij op school ging het heel vaak over de Tweede Wereldoorlog, maar de verhalen over Suriname kwamen niet aan bod.

Vrijheid behelst voor mij ook de verantwoordelijkheid om de vrijheid van anderen te respecteren. Ik leer mijn zoon van 9 dat hij oog moet hebben voor anderen. Kinderen krijgen al zo jong met etnische stereotypen te maken. Het begint op het kinderdagverblijf met het liedje Hanky Panky Shanghai. Dat kap ik af, ik leer hem dat hij geen flauwe grappen mag maken over het uiterlijk of het accent van een ander.”


Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.