De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Jobien leeft 52 jaar in vrijheid

“In de eerste plaats is vrijheid veiligheid”

De grootouders van Jobien Berkouwer (52) zaten in het verzet in Rijnsburg. Haar oma schreef een boek over deze tijd, omdat haar zoon Eberhard (later burgemeester van Amsterdam) vragen begon te stellen.

“Ik was heel close met mijn oma naar wie ik vernoemd ben. Het bureau waaraan ze haar boek heeft geschreven, staat nu bij mij thuis. Voor mij gaat haar verhaal over een moedige vrouw. Het verzetswerk heeft een enorme impact op haar gehad. Ze hield zich altijd groot, daarom raakt het me als ik in haar boek lees: ‘De tijd heelt niet alle wonden.’

Mijn opa was voor niets of niemand bang, maar zij was juist bangig aangelegd. Als je dan toch meedoet aan het verzet, is dat nog veel moediger. Er stond heel wat op het spel, ze heeft in de oorlog drie dochters gekregen. In de hongerwinter is ze op de fiets naar Groningen gegaan om eten te halen, met twee kleine kinderen en zwanger van de derde.

Mijn oma Jobien was een progressieve vrouw, een van haar zoons was homoseksueel en dat was binnen onze familie heel normaal. Pas later besefte ik dat het niet bij iedereen zo gaat. Het is een vorm van vrijheid dat je mag zijn wie je bent. In de eerste plaats is vrijheid veiligheid. Als je dat niet hebt, ben je aan het overleven. Mede daarom ben ik ook bij de politie gegaan: om de samenleving een klein beetje veiliger te maken en om op te komen voor mensen die het zwaar hebben.

Dat verantwoordelijkheidsgevoel hebben we allemaal van huis uit meegekregen. Mijn oom Eberhard kwam op voor de minderbedeelden in de samenleving. Niet voor niets zei hij: ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.’ Wees gewoon een beetje lief voor elkaar. Mensen die het minder hebben, zijn net zoveel waard als jij en daar ga je met respect mee om. Dat doe ik ook in mijn werk en ik geef het mee aan mijn zoon.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.