Peter leeft 53 jaar in vrijheid

“Op school leerden we niets over wat er in voormalig Nederlands-Indië is gebeurd”

Peter van Dongen (53) gebruikte de verhalen van zijn Chinees-Indische moeder als basis voor zijn beeldroman Rampokan. Zij maakte als klein meisje het bombardement op de havenstad Makassar van dichtbij mee.

“Tijdens de Japanse inval is mijn opa als indo en KNIL-militair gevangengenomen. Mijn Chinees-Indische oma is met twee kinderen en zwanger van de derde de bergen ingevlucht en heeft daar de oorlog doorgebracht. Mijn opa is een dag na de Japanse capitulatie onthoofd. Het nieuws dat ze bevrijd waren, had het kamp nog niet bereikt.

Na de oorlog is mijn oma met haar kinderen naar Makassar gegaan, waar ze bij haar zus konden wonen. Daar waren ze toen de stad door de Indonesiërs werd gebombardeerd. De gedachte aan dit verhaal van mijn moeder kwam boven toen ik op mijn 23ste een nieuw boek wilde maken. Ik realiseerde me dat ik niks wist van de geschiedenis van het land van mijn moeder. Op school leerden we alles over de oorlog in Nederland, maar niets over wat er in voormalig Nederlands-Indië is gebeurd.

Het heeft zes jaar geduurd voordat ik het eerste deel van mijn boek af had. Ik ben een paar keer naar Indonesië gegaan voor mijn beeldroman. Het viel me, begin jaren negentig, vooral op dat de mensen daar echt op hun woorden moesten letten. Zij leefden onder het regime van Soeharto en waren bang om in problemen te komen.

Vrijheid is voor ons lastig te bevatten. In Nederland is het vanzelfsprekend om over alles te mogen praten. Door mijn bezoekjes aan Indonesië weet ik hoe het anders kan zijn. Dit geef ik ook door aan mijn zoon. Met mijn beeldromans probeer ik het verleden waarde te geven voor een groter publiek.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.