Frans leeft 54 jaar in vrijheid

“Als je over talent en capaciteiten beschikt, moet je die ook gebruiken”

De moeder van Frans Everts (54) zat van haar 3de tot haar 7de jaar met haar broertje en moeder in Jappenkampen in voormalig Nederlands-Indië. Haar vader, die als assistent-resident op Borneo werkte, werd doodgeschoten.

“In een van de kampen bepaalde de mood van de kampcommandant hoe de dag verliep. Als hij met het verkeerde been uit bed gestapt was, had iedereen daar last van. Doordat de kampjaren voor mijn moeder zo onvoorspelbaar en onveilig waren, houdt ze graag de regie. Het is heel belangrijk voor haar om te weten wat haar te wachten staat.

Doordat mijn moeder zonder vader is opgegroeid, heeft ze mijn vader altijd gestimuleerd zoveel mogelijk betrokken te zijn bij de opvoeding van mij en mijn broers. Er was een grote intellectuele vrijheid bij ons thuis. Mijn ouders vonden het belangrijk dat we onze mening gaven en ons standpunt onderbouwden. Ze behandelden ons als individuen.

We waren vrij om te kiezen, maar die vrijheid bracht ook de verantwoordelijkheid met zich mee om er iets van te maken. Als je over talent en capaciteiten beschikt, moet je die ook gebruiken, leerden ze ons. Zo voeden wij ook onze drie dochters op.

Door mijn werk hebben wij lang in het buitenland gewoond. Hierdoor beseften we dat niet iedereen over de vrijheid beschikt die wij kennen. Zo heb ik samengewerkt met een Iraanse collega die niet terug kon naar zijn land. Juist vanwege zijn intellectuele capaciteiten vormde hij een bedreiging voor het regime. Door deze ervaringen realiseer ik me hoe uniek het is in Nederland, waar je in alle vrijheid je mening kunt geven en kunt zijn wie je wilt.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.