De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Myra leeft 55 jaar in vrijheid

“Via Sonny Boy heb ik mezelf beter leren kennen”

Myra Nods (55) is de dochter van Waldy Nods, beter bekend als Sonny Boy. Dankzij het boek dat Annejet van der Zijl over Myra’s Surinaamse grootvader en Hollandse grootmoeder schreef, kwamen ze voor haar tot leven. Een levenslange terughoudendheid over haar afkomst veranderde in trots.

“Al voor de oorlog hebben mijn grootouders moeten strijden voor de vrijheid om als zwarte man en getrouwde vrouw samen te kunnen zijn. In de oorlog zijn ze al hun vrijheden weer kwijtgeraakt. Voor het boek uitkwam had ik nooit een traan gelaten om de grootouders die ik niet gekend heb, maar daarna realiseerde ik me beter dan ooit hoe belangrijk vrijheid is om te kunnen en mogen zijn wie je wilt zijn.

Tijdens mijn puberjaren was mijn vader, hun enige zoon Waldy, een kwetsbare en onzekere man geworden. Hij heeft, denk ik, geworsteld met de angst voor discriminatie en de vraag of hij er wel mocht zijn. Dat heeft hij ook ergens aan mij doorgegeven. Als ik over mijn tante in Italië vertelde, reageerden mensen vaak: ‘O, dus dat verklaart je kleurtje.’ Dat vond ik wel zo makkelijk, want dan hoefde ik niet uit te leggen dat ik Surinaams bloed heb. Die angst voor discriminatie en stigmatisering zat ook diep in mij. Het boek Sonny Boy verscheen op mijn vaders 75ste verjaardag en dat gaf hem een gevoel van erkenning. Tegen Annejet heeft hij toen gezegd: ‘Je hebt me mijn ouders teruggegeven.’

Voor mij geldt dat ik via Sonny Boy niet alleen mijn grootouders, maar ook mezelf beter heb leren kennen. Ik ben nieuwsgierig geworden naar mijn grootmoeder Rika. Op de foto’s ziet ze er uit als een vrouw die duidelijk haar mannetje staat, naast die schuchtere, donkere man. Beide kanten herken ik in mijzelf. Ik ben blij dat ik ze zo heb leren kennen, en dat Annejet de briefjes heeft gevonden die ze elkaar tot het einde zijn blijven schrijven. Daaruit blijkt heel duidelijk dat hun relatie veel warmer was dan ik me altijd had voorgesteld. Dat ontroert me en symboliseert wat vrijheid voor mij betekent: dat je er mag zijn.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.