De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Willem leeft 56 jaar in vrijheid

“Het is heel belangrijk dat een groep zijn leden vrijlaat”

Pim Boellaard, de grootvader van Willem Boellaard (56), was een fameus verzetsman. Er is een biografie over hem geschreven. Hij overleefde de kampen Natzweiler en Dachau en is 97 jaar geworden.

“Direct na de oorlog heeft mijn opa een doodnormaal leven gehad. Ik kan me er nu niks meer bij voorstellen dat je eerst in de hel hebt gezeten en daarna weer gewoon aan het werk gaat. Als wij als kinderen vroeger op bezoek gingen bij opa, ging het altijd over de oorlog. Hij sprak nooit over details van wat hij had meegemaakt, hij vertelde alleen de feiten. Terwijl ik me nu juist afvraag wat voor indruk alles op hem heeft gemaakt. Met mijn vader ben ik een keer naar het kamp Natzweiler gegaan. Daar heb ik met eigen ogen gezien waar mijn opa op appel heeft gestaan en in wat voor bed hij sliep.

Achteraf vertelden medegevangenen dat mijn opa in de kampen een verbindende rol heeft gespeeld. Hij wist de saamhorigheid onder de gevangenen te bevorderen en was wars van rangen en standen. Van hem heb ik geleerd dat je niet kunt zeggen of iemand goed of slecht is, alleen maar omdat hij bij een bepaalde groep hoort. Dat merk je pas als je met diegene omgaat. Je hoeft niet de overtuiging van een ander naar beneden te halen om samen iets te bereiken.

Vrijheid is voor mij ontzettend belangrijk. Ik heb het meteen door als iemand macht wil uitoefenen. En als iets mij fascineert, is het druk van de groep. Ik denk dat het heel belangrijk is dat een groep zijn leden vrijlaat. Ik wil vrij zijn, maar in mijn eentje ben ik minder vrij. Ik heb de neiging de grenzen op te zoeken en me niet te conformeren aan een groep. Maar ik vind het wel fijn om me verbonden te voelen met mensen, zowel op mijn werk als privé.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.